Let op! Dit evenement is verlopen.
Klik hier om naar het actuele overzicht te gaan.

Complete Serie Wederopbouwfilms (afgelast)

Terug naar overzicht
Datum di 08 dec. Locatie Schouwburg Hengelo
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo

Openingstijden:

Dinsdag 08 december 15.00 uur
20.00 uur
Maandag 14 december 20.00 uur
Dinsdag 15 december 20.00 uur
Maandag 21 december 20.00 uur

Complete Serie Wederopbouwfilms

Theaters, bibliotheken, bioscopen, podia voor alle genres van muziek, musea, muziekscholen, presentatie-instellingen en monumenten zijn gesloten voor publiek. De aangescherpte maatregelen gelden vanaf dinsdag 15 december tot en met dinsdag 19 januari.

In deze december maand 75 jaar geleden is de Wederopbouw van Hengelo begonnen. Hengelo is in de 2e wereldoorlog 43 keer gebombardeerd. De wederopbouw periode, 1940-1965, die daarop volgde is van grote invloed op de ontwikkeling van Hengelo.

Ter herinnering daaraan organiseert De Stichting Erfgoed Hengelo een aantal activiteiten die passen in de corona tijd. Eerder zijn al de parels van de winkel- en horecapanden in de binnenstad aangewezen. Ook is voor alle inwoners van Hengelo een foto- actie gestart om hun bijzondere Wederopbouw gebouwen te fotograferen met behulp van een mooi 75 jaar wederopbouw kadertje.

In de komende tijd wordt opnieuw in samenwerking met de Schouwburg de hele serie films over de Wederopbouw getoond die door de Stichting Erfgoed Hengelo is gemaakt.

Programma

Dinsdagmiddag 8 december 15.00 en 20.00 uur: Bombardementen en Wederopbouw Binnenstad

Maandag 14 december 20.00 uur: Wederopbouw Industrie Hengelo

Dinsdag 15 december 20.00 uur: Wederopbouw Kunst & Ambacht Hengelo

Maandag 21 december 20.00 uur: Wederopbouw Woonwijken Hengelo

Deze serie brengt de vele aspecten van de Wederopbouw in Hengelo in volle omvang onder de aandacht.

08 December

De filmserie begint op dinsdag 8 december om 15.00 uur en om 20.00 uur met de film over de bombardementen en de Wederopbouw van de binnenstad.

Ook wordt een boeiende film vertoond over en met de architect van het wederopbouwplan van de binnenstad, de heer van Couwelaar.

14 December

Op maandag 14 december om 20.00 uur staat de filmvoorstelling in het teken van de wederopbouw industrie. De films gaan over de ontwikkeling van de industrie tussen 1940 en 1965. Er worden films vertoond over de KNZ (Akzo), Hazemeijer, Heemaf, Holland Signaal, Jovanda kousen, Dikkers, Hengelo Bier en natuurlijk Stork. Prachtige beelden zijn te zien van de belangrijkste bedrijven, hun producten en de mensen die er werkten.

15 December

Dinsdag 15 december wordt een waar filmfestival vertoond over “Kunst- en Ambacht in de Wederopbouwtijd”. Liefst 12 films verdeeld over kunst, kunst & ambacht en ambacht. Het programma begint met een filmpje over Hengelo in 1962 om in de stemming te komen.

Verder worden oude films vertoond van direct na de oorlog en nieuwe films die speciaal voor dit programma zijn gemaakt. De film over de wandschilderingen in de schacht van de stadhuistoren is zo’n nieuwe film. De kunstenaar Piet Verberne vertelt hoe het is gegaan. De oude films gan o.a. over het brouwen van Hengelo bier, de bedrijfsbrandweer van de Heemaf en de herdenking van Stork direct na de oorlog van de oorlog en van 80 jaar Stork. Ook de prachtige wederopbouwkunst in de st. Lambertusbasiliek komt in beeld.

21 December

Maandag 21 december om 20.00 uur is het filmprogramma gewijd aan de Wijken.

Meer dan 6000 woningen zijn gebouwd in buurten en wijken.

Het programma begint met een film uit 1951 om de sfeer in de tijd van Hengelo te laten zien en proeven.

Daarna komt het gebied Klein Driene- Sterrenbuurt aan bod met oude films en met gesprekken met bewoners, o.a 2 oud- winkeliersters en oud- bewoners. Daarna volgen beelden van de Hengelose Es. Ook hier zowel oude beelden als nieuwe beelden van een gesprek en een wandeling door de wijk langs wederopbouw gebouwen. Vervolgens komen beelden van de Wilderinkshoek aan de beurt en tenslotte is de Berflo Es, Veldwijk aan bod. Prachtige beelden van de opening van het stadion Veldwijk met speedway races en gesprekken met bewoners.

Reserveren

Vergeet van tevoren niet een ticket te reserveren via de website van Schouwburg Hengelo!

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

schouwburghengelo.nl

Prijzen

€2,50

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.