Filmhuis: August Willemsen – De bladzij en de werkelijkheid

Terug naar overzicht
Datum zo 28 apr. Locatie Filmhuis Hengelo
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo

Filmhuis: August Willemsen – De bladzij en de werkelijkheid

Het is alweer zeventien jaar geleden dat August Willemsen (1936-2007) stierf, en voordat deze grandioze vertaler van Portugese en Braziliaanse literatuur, schrijver van het voor de gelegenheid heruitgebrachte Privé-domeindeel Braziliaanse brieven en van het voetbalboek De goddelijke kanarie, charmeur, stotteraar (maar nooit als hij moest voordragen) en mateloos liefhebber van de alcohol die zijn dood werd – voordat deze man écht vergeten zou raken, heeft documentairemaker Frederieke Jochems een film aan hem gewijd: August Willemsen – De bladzij en de werkelijkheid.

Jochems heeft vele prachtfragmenten uit de archieven gelicht. Er zijn beelden van Willemsen in zijn flatje in de Bijlmermeer, gesprekken met Ischa Meijer en Jan Mulder. Jochems kon nog veel oude vrienden spreken en zeker zoveel vriendinnen, officiële en officieuze. Zijn eerste echtgenote vertelt hoe hij na de bruiloft drie weken spoorloos verdween: het idee getrouwd te zijn werd hem blijkbaar te machtig. Zijn enige dochter, die in Australië woont, spreekt roerend over de moeizame band met haar vader.

Het moet geen pretje zijn geweest om met ‘Guus’ samen te leven. Maar die boeken, die boeken! De Braziliaanse brieven, over zijn reizen tussen 1967 en 1984, heb ik nu pas voor het eerst gelezen. Eén favoriete zin, over São Paulo: ‘Amsterdam is een sanatorium, een rustoord vergeleken bij deze stad, die het midden houdt tussen een machinekamer en een volière – dit laatste vanwege de politieagenten die op de kruispunten hun longen aan flarden fluiten telkens als het verkeerslicht verspringt.’ En daarvan dan zo’n 300 pagina’s.


Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Prijs: € 8,25 voor leden, € 10,25 voor niet-leden.
Een consumptie na afloop van de film is inbegrepen.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.