Filosofietsen

Terug naar overzicht
Datum vr 17 feb. Locatie Schouwburg Hengelo
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo

De fiets. Wie zou er zonder kunnen?Wim Daniëls sowieso niet. Hij houdt van fietsen, hij schreef over fietsen, hij verzamelde fietsen en nu gaat hij er in ons theater ook over vertellen. Over de geschiedenis van de fiets, met als rode draad het verhaal van Albert Sutherland Royaards. Albert haalde eind negentiende eeuw veelvuldig de kranten als ‘de doofstomme wielrijder’, die dertig jaar na de uitvin-ding van de fiets twee enorme reizen ondernam naar Rusland en Jeruzalem.Het is een leerzame, maar ook amusante theatervoorstelling, waarin Wim ook nog zijn lexicografiets voor de zaal uit de doeken doet: de taal van de fiets. Kortom, een avond filosofietsen.

Wim Daniëls begint zijn loopbaan in het onderwijs, waar hij werkte als tekstwetenschapper en leraar Nederlands en Duits. Sinds de jaren 90 richt hij zich volledig op het schrijverschap en het geven van taaladvies, later komt hier het maken van theatervoorstellingen bij. Daniëls heeft vele boeken op zijn naam staan -waaronder De zomer van 1945 en Het Dorp- en schrijft zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Als schrijver heeft hij een breed repertoire en richt zich op taalboeken, romans, verhalenbundels, poëzie en informatieve boeken. Tevens bracht hij als eerste Nederlandse schrijver een coronaroman uit: Quarantaine. Daniëls begon zijn carrière op het podium met zijn cabareteske solovoorstelling De Wim-Crisis. Twee jaar later stond hij samen met het AR-Theater op de planken met Een ons komma's, gevolgd door Slowen en schuren. Veel succes had hij met zijn cabaretvoorstelling Associëren, waarmee hij diverse seizoenen in het theater stond. Naast zijn cabaretvoorstellingen, geeft Daniëls ook veel theatercollege's, zoals De wondere wereld van de taal in 2019-2020. Het jaar daarop maakt hij Koken met taal. Filosofietsen is zijn nieuwste programma. Naast zijn theatervoorstellingen is Daniëls bekend van zijn werk voor radio en televisie. Zo werkte hij jarenlang voor de radioprogramma's Klare Taal en Spijkers met Koppen en was hij regelmatig te zien in Pauw en Witteman.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Normaal tarief € 19,50

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.