Kunst & Cultuur

Cursus Gewoon Romeins!

Terug naar overzicht
Datum di 02 nov. Locatie Bibliotheek Hengelo
Beursstraat
7551 HP Hengelo

Cursus Gewoon Romeins!

In deze reeks van 5 colleges gaat archeologe Annet van Wiechen in op het dagelijkse leven van de Romeinen. De Romeinen stichtten veel nieuwe steden. Hoe ging dat in zijn werk en was er sprake van een duidelijk stedebouwkundig ontwerp?

Huis & mozaïeken

Afhankelijk van status en geld woonde de Romein in een prachtige stadsvilla met tuin of in een klein, tochtig huurkamertje. Hoe zagen deze onderkomens eruit? Vaak met kleurrijke schilderingen en schitterende vloermozaïeken.

Eten & glas

Wat at de Romein? Dankzij het receptenboek van smulpaap Apicius kunnen we ook nu nog Romeinse gerechten maken! Romeins glas was overal aanwezig, van sierlijke make-up flesjes tot praktische voorraad-flessen. Overigens, onze glasbakken hadden al een Romeinse voorganger!

Romeinen besteden veel aandacht aan hun waterhuishouding. Meestal kwam via aquaducten voldoende water naar de stad voor de vele badgebouwen (thermen), latrines en fonteinen. Wie bezochten die enorme badgebouwen met vloerverwarming?

Lach & traan

Theater, amfitheater en circus waren de vermaak-centra van de Romeinse wereld. Wanneer en hoe werden de (toneel)spelen en wagenrennen georganiseerd? Veel Romeinen legden hun geliefde dode in stenen sarcofagen met prachtig beeldhouwwerk. Het leven van de overledene of juist zijn dood werden weergegeven, maar ook goden, helden en mythologische verhalen. Wat was de functie van deze afbeeldingen?

Start: dinsdag 2 november 2021
5 lessen van 2 uur aanvangstijd
Prijs: € 139,00 voor 5 bijeenkomsten
Mw. drs. A. (Annet) Van Wiechen

Voor meer informatie en inschrijving vooraf: www.u3l.nl

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

u3l.nl
adm@u3l.nl

Prijzen

€ 139

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.