Herdenking April-meistakingen 1943

Terug naar overzicht
Datum t/m zo 30 apr. Locatie Diverse locaties in Hengelo

Herdenking April-meistakingen 1943

Tachtig jaar geleden, op 29 april 1943, begon bij Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo een staking tegen de gedwongen arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze staking verspreidde zich razendsnel over heel Nederland. Dit feit wordt op indrukwekkende wijze en op diverse manieren herdacht. Natuurlijk en vooral in Hengelo, maar ook landelijk.

De April-meistaking is begonnen in Hengelo. Daarmee is de staking voor de Hengelose identiteit bepalend geworden en heeft het Hengelo een unieke plek in de geschiedenis van de 2e Wereldoorlog gegeven. Het initiatief groeide uit naar stakingen van landelijke betekenis met naar schatting 500.000 deelnemende stakers. De landelijke betekenis van de staking zit in het feit dat april-mei ook een keerpunt in de oorlogsjaren is geweest. Nederlanders hadden genoeg van de terreur en willekeur en kwamen in feite in opstand. De Duitse bezetting belandde vanaf dat moment in een fase van verharding. Als gevolg hiervan kreeg het verzet in Nederland een sterke impuls.

Aanvragen financiële bijdrage activiteiten

In 2023 is het 80 jaar geleden dat deze stakingen zijn begonnen op 29 april in Hengelo. Om dit historische feit te herdenken worden er allerlei activiteiten (onafhankelijk van elkaar) georganiseerd. Om deze initiatieven financieel te ondersteunen en de aandacht voor de herdenking te versterken heeft de gemeente Hengelo eenmalig een budget van €40.000,- beschikbaar gesteld. Om in aanmerking te komen moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan die in dit toetsingskader beschreven staan. Aanvragen kan t/m 1 april 2023.


Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.