Lezing 'Twee vergeten verzetsstrijders'

Terug naar overzicht
Datum di 08 mrt. Locatie Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP

Openingstijden:

Dinsdag 8 maart 19.30 - 20.30 uur
Vrijdag 18 maart 14.30 - 15.30 uur

Lezing 'Twee vergeten verzetsstrijders'

Een schilderij met een Hengelo’s decor was een jaar of tien geleden aanleiding voor een zoektocht naar de werkelijke betekenis van het werk. Het speurwerk dat volgde leidde tot de vaststelling dat de afgebeelde persoon op het schilderij een Hengelose verzetsman moest verbeelden. De later voor verzetslieden in de Tweede Wereldoorlog zo typerende blauwe overall met lichte armband, die de man op het schilderij droeg, had hij echter nooit gedragen. G.W.E. (‘Willem’) Wilmink uit de Mr. P.J. Troelstrastraat, want om hem gaat het, was een strijder van het eerste uur. Zijn buurtgenoot Henri H. Moquette, woonachtig in de Frans Halsstraat, was hem echter voor. Moquette had als reserve-officier in de meidagen van 1940 in de Grebbelinie al voor hete vuren gestaan. Beide Hengelose huisvaders raakten, op heel verschillende wijze, betrokken bij een vroege verzetsgroep die ook in Twente actief was.

In Hengelo zijn straten genoemd naar mannen die een rol hebben gehad in het verzet tegen de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarbij zijn omgekomen. Vrij recentelijk is daar de naam van een vrouw aan toegevoegd. De nagedachtenis aan Fré Cohen wordt geëerd met een straatnaam bij het nieuwe C.T. Stork College.

Willem Wilmink en Henri Moquette zouden de bevrijding van ons land zelf niet meemaken. Ze werden al in november 1942 voor een vuurpeloton terechtgesteld.

De lezing vertelt het verhaal van deze twee locale helden die door de gemeente Hengelo worden genegeerd. Hun namen worden tijdens de lezing met eerbied genoemd en voor even zullen Willem Wilmink en Henri Moquette geen ‘Vergeten Verzetsstrijders’ zijn.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

€ 5,00 (donateurs € 3,00)

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.