Datum vr 31 mrt. Locatie Filmhuis Hengelo
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo

Filmhuisfilm: No bears

In parallelle liefdesverhalen krijgen twee stellen te maken met de sociale machtsstructuur waarin ze verkeren. Tegelijkertijd raakt regisseur Jafar Panahi ongewild betrokken bij een politieke rel in het dorp, als hij wordt gevraagd een foto te delen van een koppel in een verboden relatie. Het drama escaleert en al snel wordt duidelijk hoe ogenschijnlijk onschuldige artistieke acties extreme gevolgen kunnen hebben. Geconfronteerd met zoveel uitdagingen reflecteert Panahi over het onvermogen zijn thuisland Iran te verlaten. Dit is alweer zijn vijfde speelfilm in weerwil van het vonnis uit 2010, dat hem heeft verboden films te maken of Iran te verlaten.

No Bears is de vijfde speelfilm van Jafar Panahi in weerwil van het vonnis uit 2010, dat hem heeft verboden films te maken of Iran te verlaten. We zien de filmmaker in een dorp aan de grens met Turkije, terwijl hij op afstand een filmcrew aan de andere kant aanstuurt. Nog voordat we beseffen waar we zijn, wordt onze blik gevangen door iets ongebruikelijks in het openingsshot: de meebewegende camera, die een straat direct observeert zonder autoruit ertussen, ademt een vrijheid die kostbaar is geworden in Panahi's filmkunst.

Door traag uit te zoomen brengt hij ons echter terug in de realiteit, en wordt de straat omkaderd door het scherm van een laptop, met daarachter Panahi. Hij regisseert de scène via een videoverbinding. We komen erachter dat hij op afstand een speelfilm maakt met documentaire-elementen, met in de hoofdrol een verbannen Iraans stel dat Europa binnen probeert te komen. In deze glibberige mise en abyme van documentaire en fictie is het enige onmiskenbaar ware element de figuur van Panahi zelf, die zijn eigen leven het afgelopen decennium tot basismateriaal voor zijn werk heeft verheven. Ouder en duidelijk vermoeider presenteert Panahi in No Bears een bittere bespiegeling van de gevaren van beeldvorming, ook al benadrukt hij de noodzaak ervan als wapen tegen bijgeloof en tirannie.

Data

De film is te zien op:

Vrijdag 31 maart 20.15 uur
Zaterdag 1 april 20.15 uur
Zondag 2 april 15 uur

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

€ 8,25 voor leden, € 10,25 voor niet-leden.
Consumptie na afloop is inbegrepen.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.