Let op! Dit evenement is verlopen.
Klik hier om naar het actuele overzicht te gaan.

Orgelconcert Gerrit Kommers en Marion Röbel

Terug naar overzicht
Datum za 24 jul. Locatie Lambertusbasiliek
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo

Orgelconcert Gerrit Kommers en Marion Röber

De Hengelose traditie van orgelconcerten in de Lambertus wordt opnieuw opgepakt. De complicaties met het corona-virus hebben in 2020 de vaste lijn ruw onderbroken. De -telkens gevarieerde- concerten in de maanden juni, juli en augustus vormden een vast bestanddeel van de muziekcultuur van deze stad. De gevaren van corona echter stonden in 2020 deze concerten niet toe.

Nu in 2021 worden alle afspraken die reeds voor een aantal zaterdagen in 2020 waren gemaakt, alsnog nagekomen. En organisten uit ons land en uit Duitsland stellen er een eer in om het fraaie Lambertusorgel te laten klinken. Dat orgel geldt als een grootheid in het orgellandschap van Nederland waar het gaat om orgels uit de 20e eeuw.

Organist Gerrit Kommers

was aanvankelijk werkzaam in het basisonderwijs te Zwolle wat hij combineerde met een orgelstudie aan het conservatorium. In dat instituut bestond de mogelijkheid een vaste baan te combineren met een muziekstudie in de avonduren en op zaterdag. Docenten aldaar waren Lambert Kwakkel en Jaap Dragt. Na het voltooien van de opleiding te Zwolle werd hij orgelleraar aan de muziekschool te Hengelo. De muziekstudie vervolgde hij aan het conservatorium in Enschede: orgel bij Willem Mesdag, muziektheorie bij Harry Mayer. Na het behalen van de einddiploma’s werd de studie afgerond met interpretatielessen bij Arie J. Keijzer te Dordrecht.
In 1980 aanvaardde hij een benoeming van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam als docent muziektheorie bij de Leerstoelgroep Muziekwetenschap. Zwaartepunten waren de disciplines harmonieleer en contrapunt. In juni 2010 beëindigde hij zijn docentschap. Hij nam afscheid van de Universiteit van Amsterdam met een orgelconcert in de Westerkerk.

Mezzosopraan Marion Röber

werd geboren in het Thüringse Zeulenroda. Na haar studie schoolmuziek aan de Hochschule für Musik „Franz Liszt“ te Weimar kwam zij naar Nederland en studeerde aan het Conservatorium van Enschede piano bij o.a. Marius van Paasen en Marien van Nieuwkerken en kerkmuziek bij Gijs van Schoonhoven.
Marion is én als koorzanger én als soliste actief. Zij maakt deel uit van het Vocaal Ensemble Exicon, het projectkoor “La Colombe” en zingt regelmatig in producties van “Consensus Vocalis”. Daarnaast is zij werkzaam als muziekdocente, als kerkmusicus bij de Protestantse Gemeente in Haaksbergen en dirigente. O.a. het vrouwenkoor Bella Donna in Gronau staat onder haar leiding.

Het Vermeulen-Adema orgel

draagt sinds de restauratie in 2008 een dubbele naam. Als elektro-pneumatisch orgel met 3 manualen en 45 stemmen werd het in 1949 door de fa. Vermeulen in Alkmaar gebouwd. In 2007/2008 heeft de fa. Adema het orgel vernieuwd en uitgebreid met 690 pijpen, een nieuwe zwelkast en een Setzer-combinatie, waarmee registercombinaties kunnen worden geprogrammeerd. Het hele orgel werd grondig schoongemaakt en gerepareerd. Het vernieuwde orgel beschikt over 58 stemmen, 4 manualen en een pedaal. Het is met zijn ruim 3300 pijpen het grootste orgel in Oost-Nederland.

Programma
 • Fantasie en Fuga over Psalm 72: 11 Zijn naam moet eeuwig eer ontvangen - Jan Zwart (1877 – 1937)
 • Uit Oratorium Elias: Sei stille dem Herrn - Orgel en zang Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)
 • Fantasie over Psalm 42: 3 en 5 - Feike Asma (1912 – 1984)
 • Uit de Messe Solennelle: Panis Angelicus - Orgel en zang Cesar Franck (1822 – 1890)
 • Allein Gott in het Höh sei Ehr, BWV 663 - Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
 • a. Toccata super Veni Creator Spiritus. b. De dag door Uwe gunst ontvangen - Gerrit Kommers (1945 )
 • Toccata en Fuga in d/D, opus 59 - Max Reger (1873 – 1916)
Volgende orgelconcerten
 • Zaterdag 31 juli - Aart Bergwerff uit Rotterdam
 • Zaterdag 07 aug - Laurens de Man uit Utrecht
 • Zaterdag 11 september is de Nationale Orgeldag en de Open Monumentendag. Dan is er een concert van het Sweelinck Koperkwintet met organist Louis ten Vregelaar. De befaamde ‘Ouverture 1812’ van Tsjaikovski neemt op het programma een unieke plaats in.

Het bestuur van de Stichting Orgelconcerten Hengelo is trots, dat het erin is geslaagd wederom een serie van zeer toegankelijke concerten te kunnen aanbieden.

Delen
 • Facebook
 • Mail
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.