Let op! Dit evenement is verlopen.
Klik hier om naar het actuele overzicht te gaan.

Nationale Orgeldag met Louis ten Vregelaar

Terug naar overzicht
Datum za 11 sep. Locatie Lambertusbasiliek
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo

Nationale Orgeldag met Louis ten Vregelaar

De Hengelose traditie van orgelconcerten in de Lambertus wordt opnieuw opgepakt. De complicaties met het corona-virus hebben in 2020 de vaste lijn ruw onderbroken. De -telkens gevarieerde- concerten in de maanden juni, juli en augustus vormden een vast bestanddeel van de muziekcultuur van deze stad. De gevaren van corona echter stonden in 2020 deze concerten niet toe.

Nu in 2021 worden alle afspraken die reeds voor een aantal zaterdagen in 2020 waren gemaakt, alsnog nagekomen. En organisten uit ons land en uit Duitsland stellen er een eer in om het fraaie Lambertusorgel te laten klinken. Dat orgel geldt als een grootheid in het orgellandschap van Nederland waar het gaat om orgels uit de 20e eeuw.

Het bestuur van de Stichting Orgelconcerten Hengelo is trots, dat het erin is geslaagd wederom een serie van zeer toegankelijke concerten te kunnen aanbieden. De concerten zijn afhankelijk van vrije giften in de vorm van collecte. De organisatie waardeert de vrije giften daarom enorm.

Sweelinck Koperkwintet & Louis ten Vregelaar

Op zaterdag 11 september 2021, de Nationale Orgeldag, tevens Open Monumentendag, is er als gebruikelijk een bijzonder concert. Dit jaar is het concert een combinatie van het grote Lambertusorgel met koperen blaasinstrumenten. Organist Louis ten Vregelaar treedt op met het Sweelinck Koperkwintet olv trompettist Sebastiaan Haverkate. En aan deze muzikanten worden nog een paukenist, slagwerkers, een dirigent en een batterij kanonnen toegevoegd. Een hele drukte daar, op de koorzolder van de Lambertus.

Het programma begint met een werk van Sweelinck, de naamgever van het koperensemble. Erna volgt een serie van gevarieerde muziekstukken met telkens weer andere bezetting van instrumenten, composities in hoofdzaak uit de romantische 19e eeuw. Een spectaculair slot vormt de uitvoering van de ’Ouverture 1812’ van Peter Tsjaikovski. Dat werk werd ooit gecomponeerd bij de inwijding van de Verlosserskathedraal in Moskou. De uitvoering toen op het kerkplein maakte de inschakeling van kerkklokken en kanonnen goed mogelijk. In 2021 neemt de Lambertus de plaats in van die Verlosserskerk. Voor deze gelegenheid maakte Sebastiaan Haverkate speciaal een bewerking voor het Sweelinck Koperkwintet in combinatie met het machtige basiliekorgel. Kerkklokken en kanonschoten zullen present zijn….

Aan dit bijzondere concert nemen in totaal 11 musici en twee kanonniers deel.

Het Vermeulen-Adema Orgel

draagt sinds de restauratie in 2008 een dubbele naam. Als elektro-pneumatisch orgel met 3 manualen en 45 stemmen werd het in 1949 door de fa. Vermeulen in Alkmaar gebouwd. In 2007/2008 heeft de fa. Adema het orgel vernieuwd en uitgebreid met 690 pijpen, een nieuwe zwelkast en een Setzer-combinatie, waarmee registercombinaties kunnen worden geprogrammeerd. Het hele orgel werd grondig schoongemaakt en gerepareerd. Het vernieuwde orgel heeft 58 stemmen, 4 manualen en een pedaal. Het is met zijn ruim 3300 pijpen het grootste orgel in Oost-Nederland.

Corona maatregelen

Door corona gedwongen kan de Stichting helaas een beperkt aantal bezoekers van dit concert toelaten. De eigen donateurs krijgen tevoren een eigen mogelijkheid tot inschrijving. Erna kunnen anderen zich aanmelden, maar voor de basiliek geldt een maximum van totaal 200 bezoekers. De Stichting zal erop toezien, dat dat maximum niet wordt overschreden.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.