Let op! Dit evenement is verlopen.
Klik hier om naar het actuele overzicht te gaan.

Orgelconcert Laurens de Man

Terug naar overzicht
Datum za 07 aug. Locatie Lambertusbasiliek
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo

Orgelconcert Laurens de Man

De Hengelose traditie van orgelconcerten in de Lambertus wordt opnieuw opgepakt. De complicaties met het corona-virus hebben in 2020 de vaste lijn ruw onderbroken. De -telkens gevarieerde- concerten in de maanden juni, juli en augustus vormden een vast bestanddeel van de muziekcultuur van deze stad. De gevaren van corona echter stonden in 2020 deze concerten niet toe.

Nu in 2021 worden alle afspraken die reeds voor een aantal zaterdagen in 2020 waren gemaakt, alsnog nagekomen. En organisten uit ons land en uit Duitsland stellen er een eer in om het fraaie Lambertusorgel te laten klinken. Dat orgel geldt als een grootheid in het orgellandschap van Nederland waar het gaat om orgels uit de 20e eeuw.

Organist Laurens de Man

Dit concert sluit de serie van concerten in de zomer van 2021 af. In dit concert zal Laurens de Man de volgende werken ten gehore brengen:

 • Uit: “Die Meistersinger von Nürnberg” Vorspiel (Arr. Edwin Lemare (1865 – 1934)) - Richard Wagner (1813 - 1883)
 • “Ave verum corpus de Mozart” S.674d - Franz Liszt (1811 - 1886)
 • Orpheus, Symphonische Dichtung (versie voor orgel solo door de componist) Idem
 • Albumblatt, WWV 94 (arr. William Joseph Westbrook (1831-894)) - Richard Wagner
 • Siegfried-Idyll (Arr. Edwin Lemare) Idem
 • Uit: “Tannhäuser”: Marsch (Arr. William Joseph Westbrook) - Idem

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) is een veelzijdig musicus. Hij is actief als pianist en organist, zowel solistisch als in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam (predicaten uitmuntend resp. cum laude). Zijn docenten waren o.a. Jacques van Oortmerssen, David Kuyken en Johan Hofmann (klavecimbel). Van 2017 tot 2019 studeerde hij aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Konzertexamen Orgel).

Laurens won diverse prijzen, o.a. tijdens de Nationale Finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag (eerste prijs), bij het Internationaler Klavierwettbewerb “J.S. Bach” in Würzburg en bij de International Martini Organ Competition in Groningen. In 2018 werd hem de Sweelinck-Mullerprijs toegekend. In 2019 won hij de eerste prijs bij het Silbermann-Orgelwettbewerb in Freiberg; daarmee mag hij zich “Young ECHO-Organist of the Year 2020” noemen, wat resulteert in concertuitnodigingen in heel Europa. Onder andere als pianist van het Chimaera Trio speelt en arrangeert hij kamermuziek uit vier eeuwen muziekgeschiedenis; het trio presenteerde in de reeks AvroTros Klassiek Presenteert! zijn cd-debuut.

Sinds 2012 is Laurens de Man hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht.

Zie ook: www.laurensdeman.nl

Het Vermeulen-Adema Orgel

draagt sinds de restauratie in 2008 een dubbele naam. Als elektro-pneumatisch orgel met 3 manualen en 45 stemmen werd het in 1949 door de fa. Vermeulen in Alkmaar gebouwd. In 2007/2008 heeft de fa. Adema het orgel vernieuwd en uitgebreid met 690 pijpen, een nieuwe zwelkast en een Setzer-combinatie, waarmee registercombinaties kunnen worden geprogrammeerd. Het hele orgel werd grondig schoongemaakt en gerepareerd. Het vernieuwde orgel heeft 58 stemmen, 4 manualen en een pedaal. Het is met zijn ruim 3300 pijpen het grootste orgel in Oost-Nederland.

Overige programma
 • Zaterdag 11 september is de Nationale Orgeldag en de Open Monumentendag. Dan is er een concert van het Sweelinck Koperkwintet met organist Louis ten Vregelaar. De befaamde ‘Ouverture 1812’ van Tsjaikovski neemt op het programma een unieke plaats in.

Het bestuur van de Stichting Orgelconcerten Hengelo is trots, dat het erin is geslaagd wederom een serie van zeer toegankelijke concerten te kunnen aanbieden. De concerten zijn afhankelijk van vrije giften in de vorm van collecte. De organisatie waardeert de vrije giften daarom enorm.

Delen
 • Facebook
 • Mail
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.