Let op! Dit evenement is verlopen.
Klik hier om naar het actuele overzicht te gaan.

Orgelconcerten - Aart Bergwerff

Terug naar overzicht
Datum za 31 jul. Locatie Lambertusbasiliek
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo

Orgelconcerten

De Hengelose traditie van orgelconcerten in de Lambertus wordt opnieuw opgepakt. De complicaties met het corona-virus hebben in 2020 de vaste lijn ruw onderbroken. De -telkens gevarieerde- concerten in de maanden juni, juli en augustus vormden een vast bestanddeel van de muziekcultuur van deze stad. De gevaren van corona echter stonden in 2020 deze concerten niet toe.

Nu in 2021 worden alle afspraken die reeds voor een aantal zaterdagen in 2020 waren gemaakt, alsnog nagekomen. En organisten uit ons land en uit Duitsland stellen er een eer in om het fraaie Lambertusorgel te laten klinken. Dat orgel geldt als een grootheid in het orgellandschap van Nederland waar het gaat om orgels uit de 20e eeuw.

Organist Aart Bergwerff

is een gedreven en veelzijdig musicus. Hij houdt van spannende en avontuurlijke programmering. Hij heeft enerzijds een passie voor het klassieke repertoire, zoekt anderzijds graag naar nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Zo werkt hij regelmatig samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen. Met de Turkse derwisj-danser Kadir Sonuk maakte hij de voorstelling 'East meets West', op muziek van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Een ander voorbeeld is de productie Mi Corazón, waarin orgel en tangodans elkaar ontmoeten.
Helderheid, transparantie, klankkleur en timing kenmerken zijn musiceren. Verder is hij een begenadigd verteller, hij bezit de gave om beeldend over muziek te spreken.

Aart Bergwerff studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter. Hij vervolgde zijn orgelstudie in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel. Zijn studie in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité. In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Sinds 2012 is hij organist van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk te Breda. Als concert-organist treedt hij veelvuldig op tijdens concerten en festivals in binnen- en buitenland. Als docent is Aart verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten. Daar is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en kerkmuziek.

Het Vermeulen-Adema orgel

draagt sinds de restauratie in 2008 een dubbele naam. Als elektro-pneumatisch orgel met 3 manualen en 45 stemmen werd het in 1949 door de fa. Vermeulen in Alkmaar gebouwd.In 2007/2008 heeft de fa. Adema het orgel vernieuwd en uitgebreid met 690 pijpen, een nieuwe zwelkast en een Setzer-combinatie, waarmee registercombinaties kunnen worden geprogrammeerd. Het hele orgel werd grondig schoongemaakt en gerepareerd.Het vernieuwde orgel beschikt over 58 stemmen, 4 manualen en een pedaal. Het is met zijn ruim 3300 pijpen het grootste orgel in Oost-Nederland.

Programma

“Transcripties en tango’s”: dat is de titel die organist Aart Bergwerff vandaag meegeeft aan zijn programma met de volgende werken:

 • Introduction, en Allegro moderato - Joseph Guy Ropartz (1855 - 1963)
 • Tango over psalm 303: Det finns en väg till himmelen - Fredrik Sixten (1962 )
 • Uit: Symfonie IV in A: Andante con moto, bewerking Carl Plato - Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 - 1847)
 • Fuga y misterio, bewerking Aart Bergwerff - Astor Piazzolla (1921 - 1992)
 • Uit: L'Oiseau du Feu: Berçeuse en Finale, bewerking Maurice Besly - Igor Stravinsky (1882 - 1971)
 • Adiós nonino, bewerking Aart Bergwerff - Astor Piazzolla
 • Minimal Prelude nr. 60, Tango for Organ - Jeroen van Veen (1969 )
 • Oblivion, bewerking Aart Bergwerff - Astor Piazzolla
 • Boléro de concert, opus 166 - Louis J.A. Lefébure-Wély (1817 - 1869)
Overige orgelconcerten
 • Zaterdag 07 aug - Laurens de Man uit Utrecht
 • Zaterdag 11 september - is de Nationale Orgeldag en de Open Monumentendag. Dan is er een concert van het Sweelinck Koperkwintet met organist Louis ten Vregelaar. De befaamde ‘Ouverture 1812’ van Tsjaikovski neemt op het programma een unieke plaats in.

Het bestuur van de Stichting Orgelconcerten Hengelo is trots, dat het erin is geslaagd wederom een serie van zeer toegankelijke concerten te kunnen aanbieden.

Delen
 • Facebook
 • Mail
 • LinkedIn
 • Twitter
 • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.