Let op! Dit evenement is verlopen.
Klik hier om naar het actuele overzicht te gaan.

Sieraden uit de oudheid

Terug naar overzicht
Datum vr 11 sep. Locatie Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34
7551 HV Hengelo

Openingstijden:

Vrijdag 19.00 - 21.00 uur

Sieraden uit de oudheid

Beginnend bij de prehistorie en het oude Egypte wordt aan de hand van prachtig beeldmateriaal een overzicht gegeven van de ontwikkeling en betekenis van de sieraadkunst in de oudheid.

Deze boeiende lezing voert je mee terug naar de oudheid en laat je kennismaken met de fascinerende wereld van sieraden. We maken een reis door de tijd en zien welke symbolische, rituele en religieuze betekenis sieraden altijd hebben gehad voor mensen. Wanneer gingen mensen voor het eerst sieraden dragen en waarom?

Naast het feit dat mensen altijd al gefascineerd zijn geweest door glimmende objecten en dus vanuit esthetische overwegingen sieraden gingen maken, is vooral het sociale en culturele aspect van belang. Vaak om aan te geven welke plaats men binnen de groep aannam. Ook werden er veel sieraden mee begraven en daaruit mag men de conclusie trekken dat aan sieraden een spirituele functie werd toegekend. In zekere zin kun je zeggen dat het dragen van sieraden de allereerste vorm van communicatie tussen mensen is.

Andere vormen van lichaamsversieringen

Naast sieraden bestaan er ook andere vormen van lichaamsversieringen, zoals tatoeages, inkervingen en piercings. Deze hebben net als sieraden een sociaal-culturele betekenis. Tijdens de lezing worden deze ook besproken.

Beginnend bij de prehistorie en het oude Egypte wordt aan de hand van prachtig beeldmateriaal een overzicht gegeven van de ontwikkeling en betekenis van de sieraadkunst in de oudheid.

Neem jouw favoriete sieraad mee.

ArcheoHotspot pop-up

Tijdens deze lezing nemen we ook een kijkje bij de Arche0Hotspot pop-up die tot eind november in de Bibliotheek te vinden is. Ze laten dan speciale archeologische vondsten zien die te maken hebben met lichaamsversieringen.

(G)ouden tijden

Erfgoed is het centrale thema van de Bibliotheek voor dit najaar. Erfgoed is datgene dat men van de voorouders erft en wat bewaard moet blijven voor de toekomst. We noemen het (g)ouden tijden en kijken naar toen en de toekomst. Kijk voor het complete programma van activiteiten in het thema (g)ouden tijden op de website.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.