Let op! Dit evenement is verlopen.
Klik hier om naar het actuele overzicht te gaan.

STRUCTUREN - Beelden Buiten

Terug naar overzicht
Datum ma 20 apr. t/m zo 29 nov. Locatie Stationsplein Hengelo

STRUCTUREN - Beelden Buiten

Op initiatief van de Hengelose kunststichting HeArtpool toont de Hengelose kunstenaar/ wetenschapper Rinus Roelofs 6 monumentale mathematische beelden. Deze waren vorig jaar te zien op het plein van Museum CosmoCaixa in Barcelona. De opstelling op het Stationsplein in Hengelo wordt aangevuld met nog 2 nieuwe beelden. Stichting HeArtpool was onder de indruk van de tentoonstelling in Spanje en nam de organisatie, om de beelden in Hengelo te exposeren, onder haar hoede. De tentoonstelling krijgt de titel: STRUCTUREN - Beelden Buiten. Met financiële steun van de gemeente Hengelo en Lokaal Fonds Hengelo is deze expositie mogelijk gemaakt.

Kunst en wetenschap

Roelofs (1954) stelt dat in de renaissance wiskunde en kunst sterk met elkaar verbonden waren. Wetenschap, wiskunde en kunst waren soms in één persoon vertegenwoordigd. De twee disciplines zijn sindsdien uit elkaar gegroeid en inspiratiebronnen uit beide werelden kwamen niet verder dan het eigen vakgebied. Heel bescheiden treedt Roelofs in de voetsporen van de door hem bewonderde en voorgangers die kunst en wiskunde wisten te integreren: M.C. Escher, Richard Buckminster Fuller, Frei Otto en Leonardo da Vinci. Zijn doel is dat wij vol verwondering naar de schoonheid van wiskundige structuren en objecten kijken. In het werk van Roelofs zijn kunst en wetenschap onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roelofs heeft zowel toegepaste wiskunde gestudeerd, promoveerde recent in Leuven en studeerde in 1983 af aan de kunstacademie aki in Enschede. De kunstenaar exposeerde o.a. in de US, Japan, China, Duitsland, Spanje en recent in het Escher Museum in Den Haag.

Structuren

‘Met de gecombineerde kennis uit kunst en wetenschap is het mogelijk nieuwe structuren te maken. Ideeën over complexe structuren zijn wel in een schetsje weer te geven, maar vaak ondoenlijk om uit te tekenen, laat staan te maken. Het stopte waar het denkbare tegen het maakbare aanliep.’ Aldus de kunstenaar. Nu is Rhinoceros het 3D programma waarbij Roelofs iedere denkbare vorm kan tekenen. Samen met anderen is hij betrokken geweest bij de ontwikkeling van het programma. Met de komst van de 3D printer zijn de mogelijkheden gigantisch vergroot. Complexe, in elkaar grijpende figuren, die met de hand onmogelijk te vervaardigen zouden zijn, kunnen wel worden geprint. De ontwerpen in de computer zijn nog materiaalloos. Het virtuele beeld kan van hout, rvs of steen zijn. Het computermodel wordt omgevormd tot een geschikt ontwerp voor de plek en dan volgt de keuze voor het materiaal. Vanuit het programma kan het bestand naar bijvoorbeeld een constructiebedrijf waar Roelofs mee samenwerkt, zoals Strobos Metaal in Hengelo, worden gestuurd.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie van de stichting Ars et Mathesis. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van de kunstroute HeArtLane, een wandeling van ongeveer 3 km langs kunstwerken en bezienswaardigheden in de binnenstad van Hengelo (verkrijgbaar bij o.a. Hengelo Promotie - let op de openingstijden van Hengelo Promotie).

Meer informatie op de website van Heartpool.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

heartgallery.info

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.