Tentoonstelling Wolvecampprijs 2022

Terug naar overzicht
Datum t/m zo 27 nov. Locatie Hal 43 Koninklijke Machinefabriek Stork, ingang tegenover het ROC van Twente
Industriestraat
7551 CA Hengelo

Openingstijden:

Woensdag t/m zondag 12:00 tot 17: 00 uur

Tentoonstelling Wolvecampprijs 2022

De Wolvecampprijs, de tweejaarlijkse nationale prijs voor de schilderkunst, is bedoeld als oeuvre - / stimuleringsprijs voor schilders tot veertig jaar en minimaal vijf jaar woonachtig in Nederland. De drie genomineerden voor de Wolvecampprijs tonen hier hun werk in drie kabinetten. Er zal ook werk van Theo Wolvecamp te zien zijn uit de collectie van de gemeente Hengelo.

Genomineerden Wolvecampprijs 2022

Ricardo van Eyk
Ricardo van Eyk (1993) gebruikt materialen die recht uit de dagelijkse stedelijke omgeving lijken te komen. Hij haalt systemen en objecten die het reilen en zeilen van het hedendaagse leven ondersteunen uit hun context, en transformeert ze doormiddel van subtiele schilderkunstige aanpassingen tot nieuwe, autonome wezens.

Van Eyk maakt architecturale installaties met gebruik van fotografie, beeldhouw- en schilderkunst, die spelen met het idee van binnen- en buitenkant. Door noeste industriële constructies, met gebruikssporen van zwaar werk, samen te brengen met delicate kleuren en vormen, creëert Van Eyck een poëtische, dissonante ruimte die vragen over arbeid, industrialisatie en semantiek oproept.

Van Eyks praktijk toont de verschillende krachten die bestaan binnen de schilderkunst, en verbindt het medium met andere kunstdisciplines en tijdvakken. Het resulteert in een intieme, schilderachtige esthetiek buiten de conventies van het kader.

Nazif Lopulissa
Vrolijk, kleurrijk, speels, als een magneet trekt het werk van Nazif Lopulissa (1991) je oog. Een echte schilder denk je, die zich verwondert over vorm en licht en hoe dat te vangen op doek. Maar er is meer: al zijn werk straalt datzelfde vrolijke, speelse karakter uit. Geraffineerd eenvoudige, herkenbare vormen uit zijn jeugd worden met veel fantasie op allerlei manieren uitgewerkt!

Gefascineerd door de manier waarop zijn jeugdherinneringen zijn fantasie in werking zet, zoekt Nazif de grenzen op om te ontdekken tegen welke beperkingen je aanloopt in de weergave ervan in het dagelijkse leven. Die zoektocht naar de balans tussen herinnering en werkelijkheid maakt het werk interessant, de vrolijke kleuren van de schilderingen maken blij en doen verlangen naar de vrijheid van de jeugd.

Hend Sami
Hend Samir (1986) is een schilder die haar medium, de verf, zijn eigen gang laat gaan en die verf tegelijk tot in de kleinste details onder controle heeft. Haar werk is monumentaal, de verhalen die ze ermee vertelt zijn intiem, een tegenstelling waarmee ze de toeschouwer betrokken maakt bij het werk. Ze suggereert ruimtes en situaties waar mensen samenkomen of alleen zijn, zich verhouden tot elkaar en zichzelf. Samir zet in haar schilderijen een droomwereld neer die soms doet denken aan de methodes van de Surralisten, maar deze wereld is wel degelijk heel expliciet haar eigen. De jury waardeert Samirs aanpak de gekozen weg verder te onderzoeken en wil haar met deze nominatie daarin ondersteunen.

De Wolvecampprijs bestaat uit:

  • een geldbedrag van € 10.000,-
  • een bijdrage aan een monografie ter grootte van € 7.500,-

Op 19 november zal de jury hun keus bekend maken en wordt de Wolvecampprijs uitgereikt aan de winnaar en daarom is zaterdag 19 november de tentoonstelling alleen geopend voor genodigden.

Aan de tentoonstelling is een educatief programma voor basisscholen gekoppeld met een prijs. Tevens kan het publiek een keuze maken uit de genomineerden. Voor de deelnemers hieraan is via een trekking een prijs verbonden. Beide worden uitgereikt op 27 november. Deze dag is ook de afsluiting.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis toegang

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.