Theater

Voorstelling: Euritmie

Terug naar overzicht
Datum za 03 dec. Locatie Schouwburg Hengelo
Beursstraat 44
7551 HV Hengelo

Euritmie

‘Werken aan de wereld is werken aan jezelf.’ Vanuit deze overtuiging streven vier vrouwen en een man naar innerlijk evenwicht en naar een verhoogd bewustzijn. Alles vloeit, alle kleuren zijn zacht en alle lijnen zijn gebogen. Alles wijst strijd en spanning af. Zulk zuiver, blank en kosmisch-harmonieus denken als Rudolf Steiner en zijn antroposofie dat ooit nastreefden, kan dat nu nog?In hun streven naar mooie en beloftevolle bewegingen zitten de vijf in Euritmie elkaar en ook zichzelf behoorlijk dwars. Hoe hard ze ook werken aan een pastelkleurige wereld – tussen wens en werkelijkheid staan menselijke zwakten in de weg. Euritmie gaat over de verbeten zoektocht naar een bestaan zonder verbetenheid, over de harde zoektocht naar het zachte, over venijn in pasteltinten. Opnieuw een eigenzinnig, actueel én komisch toneelstuk van De Gemeenschap.

De Gemeenschap

Theatergezelschap De Gemeenschap is opgericht door Roy Peters. Hij initieert en regisseert de voorstellingen en soms speelt hij daar zelf ook in mee. Rob de Graaf is de vaste schrijver. De Gemeenschap is gegrondvest in de mime (ruimte, lichaam, tijd, beweging) en voegt daar de gesproken taal als een bepalend element aan toe.De Gemeenschap maakt theater dat fysiek, verhalend en vormbewust is. Het lichaam is altijd het uitgangspunt: het lichaam dat beweegt of stilstaat, het lichaam dat spreekt of zwijgt, het lichaam dat de ruimte domineert of dat zich voegt in een collectief gedragspatroon. In de voorstellingen van De Gemeenschap gaat het bijna altijd over de drang om iets te doen, iets te maken, iets te ondernemen – en over de vele manieren waarop het menselijk onvermogen dat streven in de weg zit. Ambitie wordt deceptie, handelen wordt afwachten, praten loopt vast in bedremmeld zwijgen. In de stukken van De Gemeenschap worden verhalen verteld – maar het zijn altijd gemankeerde, vervormde verhalen. Verhalen die, hoe woordrijk ze ook zijn, toch onvoltooid blijven.Dat alles altijd ánders kan is een gedachte die steeds weer terugkomt – of het nu gaat om het anders kijken naar gekende theatervormen of om het tot uitdrukking brengen van een andere, van de meerderheid afwijkende levenshouding. De Gemeenschap staat voor ‘queer’. Het theater van De Gemeenschap kijkt met een kritische en verwonderde blik naar de werkelijkheid en plaatst daar kanttekeningen bij – commentaar dat bijtend of schurend kan zijn, maar dat toch ook altijd een vrolijke en goedgemutste kwaliteit heeft.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Normaal tarief € 17,50

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.