LICHT Hengelo

Van 12 t/m 27 februari wordt de eerste editie van LICHT in Hengelo georganiseerd. Een initiatief wat nu nog kleinschalig is opgezet vanwege de geldende COVID-19 maatregelen. LICHT is nu nog geen evenement maar we hebben de ambitie om het in de toekomst te laten uitgroeien tot een waar LICHT Festival.

Plattegrond

Om niks te hoeven missen van al het moois tijdens LICHT is er een plattegrond gemaakt die je langs alle projecten in de binnenstad brengt. Download hier de plattegrond.

Programma

Wat kun je allemaal zien en verwachten tijdens LICHT Hengelo? Wij hebben het hieronder voor je een op rij gezet. Maak jij toffe foto's tijdens dit evenement? Deel ze dan met ons op social media met #lichthengelo.

1. Samen

Met het project Samen worden persoonlijke aandacht, liefde en verbinding gevisualiseerd in een tijd waarin er steeds meer afstand ontstaat tussen individuen. Bij de vijver in het Prins Bernard Plantsoen is het samenkomen van individuen dé manier om een mooi schouwspel van licht te kunnen bewonderen.

Prins Bernhardplantsoen | Project van Ton Nieuwenhuis (Tick Tick Boom) & Martin Ciesluk (Outside the Circle) | 18.30 tot 22 uur

2. CONTROL x TikToy

Het Industrieplein wordt omgetoverd tot één groot schouwspel. Hier komt de identiteit van dit bijzondere gebied in ontwikkeling tot uiting in een schouwspel van graffitikunst, vaardigheid en projectie.

Industrieplein (Hart van Zuid) | Samenwerking Stichting Verrev, Trimotion & Poppodium Metropool | 18.30 tot 22 uur

3. VerLICHTe winkelroute

Wandel tijdens LICHT de verrassende verLICHTe winkelroute. 26 ondernemers in de binnenstad van Hengelo hebben hun etalage mooi aangekleed en kun jij door een sensor iets in de etalage activeren. Wat dat 'iets' is, is nog een verrassing en zal in elke etalage anders zijn. Dat mag je zelf gaan ontdekken. Het activeren van het object gebeurd door voor de etalage dicht bij de sensor te staan. Op die manier wordt het object in werking gezet en verlicht. De magische verLICHTe winkelroute is super leuk om samen met kinderen te wandelen. De 26 locaties vind je op de plattegrond.

26 ondernemers binnenstad Hengelo | 18.30 tot 22 uur

4. Street Art Gallery x CYCLE

Maak een bijzondere, interactieve reis door het (industriële) verleden van Hengelo. Op het Burgemeester Jansenplein staan een zestal containers met graffiti die het decor vormen voor deze reis. In twee van de containers worden animaties en video's geprojecteerd, maar dat gaat niet vanzelf. De bezoeker wordt uitgedaagd tot interactie: het verhaal van Hengelo is namelijk pas zichtbaar als men op een stilstaande fiets in beweging komt.

Evenementenplein (Burgemeester Jansenplein) | Project van Stichting Verrev en Trimotion | 18.30 tot 22 uur

5. Schelling

De Amsterdamse kunstenaar Peter Vink (bekend van het prachtige lichtkunstwerk in de nieuwe stadhuishal) heeft speciaal voor LICHT een kunstwerk gemaakt dat te bewonderen is achter de Lambertusbasiliek, op één van de sokkels van HeArtpool in de Wemenstraat.

In zijn kunstwerk kan hij oneindige composities maken van licht die refereren naar de wederopbouw architectuur die Hengelo rijk is. Het kunstwerk is een dynamiek gebouw op zichzelf. Tevens is het een link naar de pilaren in de stationshal, waarnaar het kunstwerk ook vernoemd is: de architect van het station heet Hermanus Gerardus Jacob Schelling. Ook is de constante verandering van licht is een mooie link naar het thema: ‘Techniek & de wederopbouw van Hengelo nu'.

Wemenstraat | Kunstenaar Peter Vink | 18.30 tot 22 uur

6. Tunnel Vision

Altijd al het stralende middelpunt willen zijn? Omringt door licht loop je dwars door het grafische lijnenspel naar je volgende bestemming. Deze tunnel van bijna 8 meter brengt licht in de duisternis

De Wetstraat | Martin Ciesluk (Outside the Circle) | 18.30 tot 22 uur

7. Colourful

Het Schouwburgplein wordt omgetoverd tot één grote massa van kleuren. Dansend over alles wat het raakt, enkel een schaduw achterlatend. Laat de kleuren op je projecteren en word onderdeel van deze zee aan kleur.

Schouwburgplein | Martin Ciesluk (Outside the Circle) | 18.30 tot 22 uur

8. Stadsverlichting

De binnenstad van Hengelo is voorzien van LED verlichting die bepaalde kleuren kan aannemen. Zo kleurde de stad bijvoorbeeld oranje tijdens de wereldwijde campagne ‘Orange the World’ tegen huiselijk geweld. Tijdens LICHT 2022 zorgt deze verlichting ervoor dat de stad elke dag in een andere kleur te zien is. Dit zie je onder andere terug op de Lambertusbasiliek, het marktplein en de Pastoriestraat.

Verschillende locaties binnenstad: marktplein, Pastoriestraat, Lambertusbasiliek & stadhuis


Foto: Gemeente Hengelo - Peter van Marle

Helaas zijn de winterse objecten vanwege de storm verwijderd. Volgend jaar zijn deze weer te bewonderen.

9. Verlichte winterse objecten

Verspreid door de stad zijn verschillende verlichte winterse objecten te zien. Op het bordes bij het stadhuis staat een beer en op verschillende andere locaties staan verlichte bomen (Telgen, Purdeys, De Appel en aan het begin van de Drienerstraat gezien vanaf De Wetstraat).

Diverse locaties binnenstad Hengelo

10. TikTok/ Instagram challenge

Speciaal voor de jeugd is er tijdens LICHT een toffe TikTok/Instagram challenge van Kids@thepark samen met SPROET (mede mogelijk gemaakt door Dansstudio Move). Zij hebben een cool TikTok dansje gemaakt die jij kan nadoen bij één van de verlichte objecten in de binnenstad van Hengelo. Daarmee maak je kans op leuke prijzen!

Wat is de bedoeling:

De challenge loopt van 18 t/m 27 februari

 1. Upload de Hengelo Jingle naar je telefoon - uploaden kan hier
 2. Ga naar de pagina van Kids@thepark op Tiktok of Instagram
 3. Like het bericht over de challenge en volg Kids@thepark
 4. Doe het TikTok dansje voor één van de verlichte objecten in Hengelo
 5. Kies in TikTok geluiden gebruiken en kies de Hengelo Jingle, dit nummer komt dan automatisch in je TikTok
 6. Deel deze op je eigen TikTok of Instagram pagina
 7. Tag @Kidsattheparkhengelo en @Uitinhengelo.nl
 8. Gebruik de hashtags #lichthengelo en #lichtchallenge
 9. Na 27 februari wordt er contact opgenomen met de winnaars

Prijzen

Door mee te doen maak je kans op leuke prijzen!

 1. Meet & Greet met een artiest tijdens Kids@thepark (welke artiest is nog even een verrassing)
 2. Een strippenkaart van Dansstudio Move t.w.v. € 65,-
 3. Twee keer een bioscoopbon

LICHT draait om techniek, vaardig & vindingrijkheid, kunst en aandacht voor het individu en de stad. Kenmerken die in het DNA van Hengelo en de Hengeloërs zitten en die tijdens LICHT letterlijk en figuurlijk worden uitgelicht. Verschillende partijen hebben de handen ineen geslagen om LICHT tot stand te laten komen. Organisatoren, ondernemers, kunstenaars en culturele instellingen zetten door middel van techniek, projectie en kunst het centrum van Hengelo gedurende twee weken in de schijnwerpers. Een LICHTpuntje voor de stad, bewoners en bezoekers.

LICHT wordt georganiseerd binnen de geldende COVID-19 maatregelen. Zorg ervoor dat je tijdens de wandeling 1,5 m afstand van elkaar houdt.

LICHT is een initiatief van Hengelo Promotie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Centrummanagement Hengelo, Gemeente Hengelo, Kids@thepark, Stichting Verrev, Trimotion, Tick Tick Boom, Outside the Circle, Metropool | Poppodia van Twente en kunstenaar Peter Vink.

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.