Herdenking 4 mei Hengelo

In 2021 is het landelijke jaarthema van 4 en 5 mei Kijk . Jaarlijks op 4 mei worden ook in Hengelo de slachtoffers herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Terug naar overzicht

Helaas is het in verband met de coronamaatregelen ook dit jaar niet mogelijk om met veel mensen gezamenlijk te herdenken. Wij kunnen geen stille tocht lopen of bloemen leggen bij het monument voor het stadhuis. Ook de gebruikelijke herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek is niet mogelijk. Niets vindt live plaats, alle programmaonderdelen worden van tevoren opgenomen door 1Twente Hengelo.

Herdenking via TV en online

De gemeente Hengelo en de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo bieden een aangepast programma dat je vanuit huis via de lokale televisie of online kunt meebeleven. De herdenking begint om 19.30 uur en kun je volgen via 1Twente. (De opnames worden gemaakt op een eerder moment.)

1Twente Hengelo is te ontvangen via Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1317 of Telfort kanaal 1428. De uitzending is ook te zien op www.facebook.com/1twentehengelo en www.youtube.com/radiohengelotv en via de sociale media-kanalen van de gemeente Hengelo (Facebook).

Programma

Burgemeester Sander Schelberg richt het woord tot de kijkers, hij legt bloemen bij het Joods monument in het stadhuis en onthult nieuwe Stolpersteine in de stad, bij het huis waar een Joodse familie heeft gewoond. Ook legt hij samen met enkele leden van Scouting Hengelo een krans bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis. Daarbij wordt een erehaag rondom het monument gevormd door een aantal leden van de Scouting, Tamboerkorps Liberation en enkele Hengelose veteranen.

Daan Wilms (op trompet) speelt het Taptoe-signaal.

Gastspreker is Frank Krake. De schrijver van o.a. “De Laatste Getuige”. In dit boek het ware verhaal van Wim Aloserij, overlevende van drie kampen in de Tweede Wereldoorlog en de laatste overlevende van de scheepsramp met de Cap Arcona, een schip met krijgsgevangenen. Hij was “de laatste getuige”. Frank Krake is door de organisatie benaderd met het verzoek om, i.p.v. in de Lambertusbasiliek, vanuit het stadhuis te spreken. Frank laat voor de camera zijn gedachten gaan over de vraag: “Hoe vrij zijn we in 2021?”.

Stadsdichter Hettie Franken draagt vanaf een mooie Hengelose locatie haar gedicht, getiteld “Mei 2021”, voor.

Kaarsje branden

De gemeente Hengelo vraagt je om tijdens de herdenking vanaf 19.30 uur een kaars voor het raam te branden; een bron van licht dat ons met elkaar verbindt. De Nederlandse vlag mag de gehele dag halfstok.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.