Kunst & Cultuur, Kinderen & Familie

Bibliotheek Hengelo Stad

Terug naar overzicht
Bibliotheek Hengelo
Winkelgebied Binnenstad Adres Bibliotheek Hengelo Stad
Beursstraat 34
7551 HV Hengelo

Bibliotheek Hengelo Stad

Midden in het centrum van Hengelo ligt de prachtige Bibliotheek, prominent in de Beursstraat. Een gebouw dat meer is dan een Bibliotheek. Een voorbeeld voor Twente. Duizenden boeken, cd’s en dvd’s staan op hun plek. Voor ieder wat wils. De Bibliotheek is er voor iedereen.

De plek waar mensen geïnformeerd worden

Wekelijks worden er cursussen gegeven, zijn er speciale workshops en bijeenkomsten in de Bibliotheek. En ’s avonds kunnen regelmatig lezingen bezocht worden. Menig bekend schrijver heeft er al een bezoek gebracht. Bezoekers kunnen ervan genieten en tegelijkertijd een hapje eten of drinken in het gezellige leescafé.

Dit is de plek waar mensen geïnformeerd worden en alles te weten kunnen komen. Niet alleen door de aanwezige boeken, maar ook de vele computers zorgen ervoor dat digitaal alle informatie kan worden binnengehaald.

Het gebouw

Opvallend in het gebouw, naar het ontwerp van MAS Architectuur, is het industriële plafond, waar de leidingen en de zilverkleurige luchtbuizen niet zijn afgedekt met een systeem-plafond. Ook de betonnen pilaren zijn onbehandeld. Toch doet de Bibliotheek niet kil aan. Integendeel. De strakke basis is hier en daar opgefleurd met kleur. Meerdere wanden hebben een streeppatroon. Het tapijt is knalblauw en de liftschacht oranje. En ook bij kasten en loungebanken zorgt kleur voor sfeer. Verder speelt hout een prominente rol. Donker massief merbauhout komt terug in de trappen, de balies van de informatiepunten en de bar van het leescafé.

Een impuls van echtpaar Stork

Bibliotheek Hengelo is sinds januari 2006 gehuisvest in het nieuwe gebouw en is een belangrijk onderdeel geworden van de Hengelose samenleving. Precies zoals echtpaar Stork het ongetwijfeld 90 jaar geleden voor ogen gehad moet hebben. De Openbare Bibliotheek Hengelo kent zijn oorsprong namelijk in de fabriek Stork: deze fabriek had een eigen fabrieksbibliotheek, al jaren voordat de Openbare Bibliotheek werd geopend. In 1919 schonk het echtpaar Stork hun collectie en 50.000 gulden aan de stad Hengelo, zodat er een Openbare Leeszaal en Bibliotheek opgezet kon worden.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 9.00 - 20.00 uur
Zaterdag 9.00 - 16.00 uur

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.