Datum do 27 apr. Locatie Binnenstad Hengelo

Koningsdag 2023

Op 27 april viert Hengelo weer Koningsdag! Eén van de hoogtepunten is natuurlijk de kleurrijke kleedjesmarkt. Maar ook klinkt er muziek en zijn er demonstraties van sportverenigingen. Verder kun je meedoen aan spellen en creatieve activiteiten. Het programma wordt deels gehouden op het nieuwe marktplein. De traditionele Oranjekermis komt dit jaar met een aantal nieuwe attracties. Kortom een dag vol gezelligheid en vrolijker drukte.

Kleedjesmarkt
De kleedjesmarkt is voor de kinderen misschien wel het spannendste onderdeel van Koningsdag en voor het publiek één van de leukste activiteiten. Het oer-Hollandse evenement wordt dit jaar gehouden op twee locaties. Het gaat om de Molenstraat en het marktplein bij de Brink, rondom de Brinktoren (voormalige V&D pand) en de Brinkstraat tussen Beekstraat en Marktstraat. Plekje bemachtigen? Hier lees je hoe je dat doet.

Kramen
In de kop van de Wemenstraat, ter hoogte van Stravinsky, staan diverse foodwagens en kramen opgesteld. Hier kun je de hele dag door terecht voor allerlei lekkernijen uit verschillende landen.

Publiek kan tijdens Koningsdag op verschillende plekken in de binnenstad terecht bij één van de vele kramen voor leuke spullen. Op het vernieuwde marktplein komen kramen van markthandelaren die allerhande artikelen aanbieden tegen leuke prijzen. In de Wemenstraat, ter hoogte van de Dondersteen, komen kramen, onder meer van winkeliers. Vanaf de kruising met de Wetstraat staan aan de ene kant food en aan de andere kant non-food kramen. Publiek vindt verder kramen van binnenstadswinkeliers aan de Enschedestraat ter hoogte van de Lambertusbasiliek. Verder komen er kramen in de Telgen, Brinkstraat en vanaf de Molenstraat/ hoek Nieuwstraat als een lint naar de activiteiten op het Stationsplein.

Oranjekermis
De Oranjekermis van 26 april t/m 7 mei biedt veel jeugdattracties op de parkeerplaats naast het stadskantoor.

Sport en cultuur
De sportieve activiteiten vinden plaats in de hele binnenstad, waaronder het marktplein en met het Stationsplein dit jaar als extra ruimte. Voorbeelden zijn de hardloopbaan van MPM/FBK op het marktplein (met verkiezing snelste Hengeloër) en baseballclub Giants met demonstraties op het Stationsplein. Ook komen er verschillende dansgroepen. Ook aanwezig zijn HGV, Dansstudio Move, TRV Tubantia, Club-Life, Turncentrum Twente en Urban Sports.

Creatievelingen kunnen bij de Oyfo trailer een mooie kleurplaat maken en tattoos plakken. De trailers is bovendien het podium voor leerlingen van Oyfo Kunstenschool.

Culturele activiteiten zijn te op drie podia: bij De Appel, op het marktplein en de podiumwagen bij de V&D locati. De optredens komen onder meer van muziekleerlingen van Oyfo, Drumfanfare Hengelo, POPsCOOL en PvCC dat een creatieve hoek voor zijn rekening neemt en dj lessen verzorgt op het marktplein.

Prins Bernhardplantsoen
Het Prins Bernhardplantsoen is op Koningsdag vol met muziek. De hoofdact op het podium komt van topformatie First Showband. Ook BandOver verzorgt optredens. Beide bands hebben Hengelose wortels. Tussen 12 en 20 uur zijn er foodtrucks in het plantsoen te vinden. Zij bieden de bezoeker onder meer Italiaanse en Nederlandse snacks. BandOver staat 13 en 16 op het podium. First Showband treedt tussen 16 en 20 uur op.

Koningsdag in Beckum
Koningsdag start voor de tweede keer op het feestelijk ingerichte plein van de basisschool. Alle deelnemers worden om 9.45 uur op het Koningsplein verwacht. Onder muzikale begeleiding vertrekt iedereen in optocht naar een vlaggenmast. Daar wordt bij het hijsen van de vlag het Wilhelmus gezongen. Vervolgens start het feestprogramma met recreatieve fietstocht, een sportieve mountainbike tocht en de Crazy 88-wandeltocht met gekke activiteiten voor gezinnen en kinderen tot 16 jaar. Vanaf 12.30 uur start een groot darttoernooi en is er meer vermaak voor jong en oud. Denk aan springkussens, schminken een ballonnenman, bingo en meer. Een dj verzorgt de muziek. Een stand met dranken en een snackkar zorgen voor eten en drinken.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

oranjevereniginghengelo.nl/

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.