Film

Museum Hengelo: film over ondernemende vrouwen in vroegere tijden

Terug naar overzicht
Datum vr 20 dec. Locatie Museum Hengelo
Beekstraat 51
7551 DP Hengelo

Museum Hengelo: film over ondernemende vrouwen in vroegere tijden

Ria Leushuis, vanaf 1980 winkel voor wol en handwerken In de jaren 80 krijgt gebreide bóvenkleding een prominente plaats in het modebeeld. Dan begint Ria Leushuis met een wol en handwerkwinkel In de langste winkelstraat van Hengelo: de Oldenzaalsestraat. Ria Leushuis is daar al twintig jaar ondernemer in de winkel voor wol en handwerken Yvanka. Zij vertelt over haar ondernemerschap en haar dochter showt de prachtige breimodellen uit de jaren 80 en 90.

Truus Spaai

Truus Spaai, vanaf 1951 cheffin HEMA De 1e HEMA komt er in 1951 aan de Enschedesestraat. Het is de tijd dat medewerkers nog zeer professionele opleidingen volgen bij de Bijenkorf in Amsterdam. Truus Spaai is in die begintijd cheffin bij de HEMA in Hengelo .Een landelijk dagblad schrijft in 2018: ‘Als de HEMA uit het straatbeeld van Nederland verdwijnt, is dat een verlies voor elke winkelstraat. Want de Hema is een verbindende winkel.’ Daar weet Hengelo over mee te praten. We spreken in de stad met elkaar af “vóór of achter de HEMA?”. Truus Spaai is nog steeds een ambassadrice voor de HEMA.

Annie Nijhof

Annie Nijhof, vanaf 1957 verpleegkundige GMZ en SMT Annie Nijhof is in de jaren 50 van de vorige eeuw Verpleegkundige in het G.M.Z. en de S.M.T. Zij vertelt over haar ontwikkeling als verpleegkundige en haar besluit om tijdens haar opleiding bij een klooster in te treden als non.Wij krijgen van haar een zeldzaam inkijkje in het dagelijks leven van de nonnen in het klooster van het St. Gerardus Majella ziekenhuis. Na een sabbatical gaat ook Annie het klooster uit en gaat zich verder ontwikkelen als verpleegkundige op de operatieafdeling.

Rikie Nijland

Rikie Nijland, vanaf 1985 uitbaatster Hotel Nationaal.Hotel National is een vrij groot historisch pand, gelegen aan het Burgemeester Jansenplein. Tussen de klokkentoren van het stadhuis en de klokken van de St. Lambertusbasiliek. Wij filmen haar in 2019. Dan is zij bijna 40 jaar uitbaatster van Hotel Lunchroom Nationaal. Zij neemt het hotel restaurant over van Jo en Johan Wilderink. Die hebben het stokje overgenomen van de familie Holthaus. Rikie Nijland is niet alleen de bekendste uitbaatster van Hengelo, zij doet dat werk in het Hotel Nationaal samen met José en zij weten door de jaren heen veel gasten en groepen aan zich te binden.

Reserveren via info@museumhengelo.nl of via 074 259 4261. Locatie: Museum Hengelo, Beekstraat 51. Prijzen: 5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.