Let op! Dit evenement is verlopen.
Kijk hier voor het actuele overzicht van evenementen en activiteiten in Hengelo.
Stille tocht en herdenking 4 mei
Terug naar overzicht
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo
4 mei Herdenkingsbijeenkomst
Op 5 mei vieren wij Nationale Bevrijdingsdag. Op de vooravond daarvan, op donderdag 4 mei, worden ook in Hengelo de slachtoffers herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Daarom wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis worden kransen gelegd.
Stille tocht
Donderdag 4 mei om 19.40 uur vertrekt de stille tocht vanaf het Bevrijderslaantje ter hoogte van het monument ‘Dank aan onze bevrijders’. Het tamboerkorps Liberation loopt voorop en roffelt de dodenmars. We lopen via de Langestraat naar het herdenkingsmonument op het Burgemeester Jansenplein. Het Twents Fanfare Orkest Hengelo speelt gepaste muziek voor het stadhuis. Na het blazen van de Taptoe worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens legt het gemeentebestuur een krans, waarna het Twents Fanfare Orkest Hengelo twee coupletten van het Wilhelmus speelt. Daarna kunnen andere mensen en organisaties kransen of bloemen leggen bij het monument.
Herdenkingsbijeenkomst
Aansluitend rond 20.20 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek, georganiseerd door de Stichting 4 mei herdenkingsbijeenkomst Hengelo. Het jaarthema voor 2023 is ‘Leven met oorlog’. Gastspreker is Hans Morssinkhof, journalist en historicus. De muziek wordt verzorgd door het Projectorkest Twente en 4 mei Projectkoor o.l.v. Louis ten Vregelaar; soliste is Karin Hertsenberg. Burgemeester Sander Schelberg spreekt een welkomstwoord. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om bij de herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek aanwezig te zijn.
Vlaginstructies
Op donderdag 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. De vlag mag de hele dag halfstok hangen. Aan rijksgebouwen hangt de vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.
Prijzen
Gratis toegankelijk