Stille tocht en herdenking 4 mei

Terug naar overzicht
Datum do 04 mei Locatie Vanaf Bevrijderslaantje naar het herdenkingsmonument Stadhuis
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo

4 mei Herdenkingsbijeenkomst

Op 5 mei vieren wij Nationale Bevrijdingsdag. Op de vooravond daarvan, op donderdag 4 mei, worden ook in Hengelo de slachtoffers herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Daarom wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis worden kransen gelegd.

Stille tocht

Donderdag 4 mei om 19.40 uur vertrekt de stille tocht vanaf het Bevrijderslaantje ter hoogte van het monument ‘Dank aan onze bevrijders’. Het tamboerkorps Liberation loopt voorop en roffelt de dodenmars. We lopen via de Langestraat naar het herdenkingsmonument op het Burgemeester Jansenplein. Het Twents Fanfare Orkest Hengelo speelt gepaste muziek voor het stadhuis. Na het blazen van de Taptoe worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens legt het gemeentebestuur een krans, waarna het Twents Fanfare Orkest Hengelo twee coupletten van het Wilhelmus speelt. Daarna kunnen andere mensen en organisaties kransen of bloemen leggen bij het monument.

Herdenkingsbijeenkomst

Aansluitend rond 20.20 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek, georganiseerd door de Stichting 4 mei herdenkingsbijeenkomst Hengelo. Het jaarthema voor 2023 is ‘Leven met oorlog’. Gastspreker is Hans Morssinkhof, journalist en historicus. De muziek wordt verzorgd door het Projectorkest Twente en 4 mei Projectkoor o.l.v. Louis ten Vregelaar; soliste is Karin Hertsenberg. Burgemeester Sander Schelberg spreekt een welkomstwoord. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om bij de herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek aanwezig te zijn.

Vlaginstructies

Op donderdag 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. De vlag mag de hele dag halfstok hangen. Aan rijksgebouwen hangt de vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.