Diversen

Stille tocht en herdenking 4 mei

Terug naar overzicht
Datum za 04 mei Locatie Vanaf Bevrijderslaantje naar het herdenkingsmonument Stadhuis
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo

4 mei Herdenkingsbijeenkomst

Op zaterdag 4 mei worden allen herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord en allen die na de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Om 20.00 uur worden twee minuten stilte in acht genomen. Bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis worden kransen gelegd.

Stille tocht

Zaterdag 4 mei om 19.40 uur vertrekt de stille tocht vanaf het Bevrijderslaantje ter hoogte van het monument ‘Dank aan onze bevrijders’. Tamboerkorps Liberation loopt voorop en roffelt de dodenmars. We lopen via de Langestraat naar het herdenkingsmonument op het Burgemeester Jansenplein. De Hengelose Christelijke Harmonie speelt gepaste muziek voor het stadhuis. Na het blazen van de Taptoe worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens legt het gemeentebestuur een krans, waarna het orkest twee coupletten van het Wilhelmus speelt. Daarna kunnen andere mensen en organisaties kransen of bloemen leggen bij het monument.

Bezinningsbijeenkomst

Na de plechtigheden bij het stadhuis is er rond 20.30 uur in de Lambertusbasiliek een bijeenkomst van bezinning over oorlog, vrede en verdraagzaamheid. De Stichting Vredesbezinning 4 en 5 mei heeft de historicus Ivo van de Wijdeven uitgenodigd voor een lezing over gebruik en misbruik van de geschiedenis voor duiding van de oorlogservaringen toen en de ontwikkelingen van nu. Naast de lezing ‘Geschiedenis is lenig’ bevat het programma gedichten door de Oekraïense Nina Bezkorovaina, bijdragen van leerlingen van het Bataafs Lyceum, Grundel College, Montessori College Twente en Twickel College en sfeervolle muziek door sopraan Johannette Zomer en organist Maarten Wilmink. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Vlaginstructies

Op 4 mei hangen in Nederland de gehele dag (van zonsopgang tot zonsondergang) de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

Prijzen

Gratis toegankelijk

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.