Wandelen & Fietsen

Fietsroute Twente

Terug naar overzicht
Buitenplaats Houtmaat Hengelo
Adres Niet bekend

Fietsroute Twente

De fietsroute Twente brengt je door Borne, Azelo, Ambt - Delden, Oele en Hengelo.

Borne & Azelo

Het oude centrum van Borne ademt met haar beschermd stadsgezicht de sfeer uit van vorige eeuwen. Je kunt de Oude Kerk bezoeken en -via de VVV- de toren bezichtigen. Wanneer je Borne uitrijdt kom je in 'De Groene Poort' terecht. In dit natuurgebied met coulisselandschap en slingerende beekjes is het genieten. Azelo is een kleine buurtschap. Vroeger stond hier de havezate Dubbelink. Delen hiervan, het Meistershoes en de oude bakspieker (het bakhuisje), zijn bewaard gebleven.

Ambt-Delden

Bij Ambt-Delden kom je kasteel Twickel tegen. De oudste delen van dit kasteel dateren uit de zestiende eeuw. Het kasteel is bewoond, maar kan op zeer beperkte tijden na aanmelding bezocht worden. Het park en de tuinen van het kasteel zijn tegen betaling wel te bezichtigen en dat is zeker de moeite waard. Historische bouwwerken in het park zijn de oranjerie (met zijn bijzondere citrusbomen), het tuinhuis, de ijskelder en de eikelschuur. Piet Mondriaan heeft een schilderij gemaakt, 'Bos bij Oele', waarvan niet bekend is welk bos model stond voor de schilder.

Oele & Hengelo

Verder is Oele bekend door zijn watermolen, de Oldemeule uit 1690. In de zomer is de molen op zondag te bezichtigen. Aanraders van echte Hengeloërs: buitenplaats De Houtmaat, met veel water en een gezellig terras en waar zomers ook optredens worden gegeven; en de sfeervolle wijk Tuindorp, waar eenmaal in de twee jaar oud-Engels theater wordt opgevoerd. Dan sta je zomaar ineens in een Dickensachtig toneelstuk. Het BAM!-festival, dat jaarlijks in mei wordt gehouden in het Prins Bernhardplantsoen, is ook een aanrader. Het is een festival waar iedereen gratis naar toe kan, met ruimte voor muziek en cultuur in de breedste zin van het woord.

De route is ongeveer 60 km. Je kan deze route downloaden van www.fietsnetwerk.nl

Meer fietsroutes

Ontdek ook de andere mooie fietsroutes in en rond Hengelo.

Meer informatie

fietsnetwerk.n

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.