Wandelen & Fietsen

Lonnekermeer

Terug naar overzicht
Adres Lonnekermeer
Lonnekermeerweg
7522 PW Hengelo

Lonnekermeer

Tussen Hengelo en Enschede vind je een bosrijk gebied: het Lonnekermeer. Afwisselend zie je hier naaldbomen en loofhout, mooie doorkijkjes naar de meren, het landhuis en boerderijen.

Fabrikant Stork

In de bloeitijd van de Twentse textielindustrie werden in de regio verschillende treinsporen aangelegd. De trein die Almelo met het Duitse Salzbergen verbond vervoerde vooral kolen. In Hengelo stagneerde het verkeer regelmatig door deze spoorlijn, daarom werden verhoogde taluds aangelegd. Het benodigde zand kwam uit een heidegebied tussen Enschede en Hengelo langs de spoorlijn. De zandafgravingen werden gevuld met water en zo ontstonden de idyllische meertjes die we nu kennen als het Lonnekermeer. Het gebied was eigendom van fabrikant Stork. Hij liet aan het grootste meer een landhuis bouwen naar een ontwerp van de bekende architect Karel Muller, die naast de villa ook een boswachterswoning en een boerderij ontwierp. Voor de tuin nam de familie Stork landschapsarchitect Leonard Springer in de arm. Hij creëerde een landschapstuin in Engelse stijl.

Sporen uit vervlogen tijden

Het Lonnekermeer maakt deel uit van een historische keten van 19de-eeuwse landgoederen rond Enschede en Oldenzaal . Deze lagen bij hun stichting in een uitgestrekt landschap met heidevelden, buurtschappen en essen. Hiervan is veel verdwenen doordat de landgoedeigenaren hun gronden commercieel gingen exploiteren. Gelukkig zijn in het Lonnekermeer ook veel sporen uit lang vervlogen tijden in het landschap bewaard gebleven.

Dat geldt niet voor de waterpartijen waar het gebied zijn huidige naam aan dankt. De twee ondiepe meren en het Gibraltarven zijn relatief recente afgravingen. Het zand dat eruit kwam, is gebruikt om oversteken te maken tussen de spoorlijn Hengelo- Oldenzaal en kruisende autowegen. De oeverbegroeiing van de meren en het ven is vandaag de dag een El Dorado voor veel dieren en insecten, waaronder de zeldzame gevlekte witsnuitlibel.

Parkeren

Je kunt aan de zandweg parkeren op de kruising van de Leutinkveldweg en de Lonnekermeerweg. Voor meer info kijk op de website van Landschap Overijssel.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.