Kunst & Cultuur

Museum Electro-Radio-Nostalgie

Terug naar overzicht
Radiomuseum Hengelo
Adres Museum Electro-Radio-Nostalgie
Johan Wagenaarstraat 20
7557 VH Hengelo

Museum Electro-Radio-Nostalgie

In ons dagelijks leven is de radio vanzelfsprekend; we kunnen niet meer zonder. In het radiomuseum kun je een kijkje in het verleden nemen. De oudere bezoekers zullen er de radio uit hun jeugdjaren zeker ergens terug vinden. Het museum toont de technische ontwikkeling vanaf het begin van de telegrafie met Morseseinen in 1860, tot en met het afscheid van het radiobuizentijdperk rond 1960.

De radio

In de jaren 1800 tot 1900 waren er al wetenschappers die over bepaalde natuurkundige verschijnselen begonnen na te denken. Stukje bij beetje werden de eigenschappen van magnetische golven, waarmee de radio werkt, ontrafeld. Vanaf een schip vond de eerste radio uitzending plaats, rond 1915 werd de autoradio uitgevonden en in plus minus 1950 de transistor.

Een elektriciteitsnet zoals we dat nu kennen, bestond nog helemaal niet. Toch kwam in 1927 Philips met een radio op de markt: het zogenaamde ‘Roggebroodje’. Een gedurfde onderneming want de elektriciteit kwam uit het lichtnet.

Nu zappen wij thuis, in de auto, via het mobieltje of de computer van de ene naar de andere zender maar wist u dat Philips een radio uitbracht in 1939 die dat ook al kon? De radio moest aan de man gebracht worden want zien doet verkopen. Er ontstond een nieuwe bedrijfstak: de industriële vormgeving die de radio een ander aanzicht gaf en de bediening gemakkelijker maakte.

Wat kun je zoal in het museum zien

Gedurende 50 jaar heeft voorzitter Henk de Groot deze verzameling opgebouwd. Honderd jaar technische ontwikkeling van de radio is in het museum te zien. Geluidsregistratie speelt voor de radio een belangrijke rol. Hierdoor kan men op elk gewenst moment reportages opnemen en naderhand uitzenden maar ook voor het nageslacht bewaren.

Verder bezit het radiomuseum een grote verzameling 78-toeren platen met opnamen van bekende artiesten uit de vooroorlogse jaren en LP’s die indertijd zijn uitgebracht naar aanleiding van belangrijke gebeurtenissen. Een omvangrijke bibliotheek op radiogebied en een grote collectie radio schema’s is aanwezig.

Wat biedt het radiomuseum nog meer

Voor instellingen die een vitrine(s) ter beschikking hebben, kan het radiomuseum een tentoonstelling over een bepaalde periode of onderwerp inrichten.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.