Blog

Dé industriële parel van Hengelo: het Hazemeijer complex

Acht monumentale gebouwen, een groot parkeerterrein, werken, horeca en evenementen. Alles is te vinden op het Hazemeijer complex in Hengelo. Een prachtige industrieel erfgoed locatie gevestigd in Hengelo. We vertellen je graag meer over de historie van het Hazemeijer complex en wat er nu allemaal te beleven valt!

Terug naar overzicht
Oude foto van het Hazemeijer complex in Hengelo

Terug in het verleden

In 1907 werd de firma ‘Hazemeyer & Co.’ opgericht door Floris Hazemeijer. De fabriek was gespecialiseerd in elektrotechniek. Er werden producten gemaakt voor de opwekking, distributie en gebruik van elektrische energie. De komst van elektriciteit was een grote verandering van de 19e-eeuwse maatschappij. Je kunt het vergelijken met het effect van internet op ons leven van nu. Hazemeijer heeft een betekenisvolle rol gespeeld in het leven van veel Hengeloërs.

Voordat Floris Hazemeijer zijn eigen bedrijf begon had hij bij verschillende elektriciteitsmaatschappen en bedrijven gewerkt. Hij begon met een kantoor aan huis, maar ging al snel naar oude textielfabriek aan de Marskant. Nadat er meerdere orders volgde verhuisde het bedrijf naar een voormalige houtdraaierij aan de Haaksbergerstraat.

Door de jaren heen is de firma fors gegroeid. In 1913 sluit W.F.H. Jansma van der Ploeg zich aan bij Floris Hazemeijer en het bedrijf gaat verder onder de naam ‘NV Fabriek van de Electrische Apparaten’. En wordt er nieuw gebouwd aan de Tuindorpstraat. Er wordt naar verschillende landen in het buitenland geleverd. Vanaf de jaren '30 maakte Hazemeijer ook telefoonstellen voor de PTT. Dit is ook de periode dat het bedrijf steeds verder uitbreidde. Het terrein aan de Tuindorpstraat werd steeds groter. De groei zet door. Er komt een nieuw laboratorium en een vestiging in Frankrijk.

Tijdens de tweede wereldoorlog loopt het Hazemeijer complex grote schade op door bombardementen. De fabriek was in de oorlog in handen gekomen van de Duitsers. Er werden militaire elektronische producten gemaakt zoals radapparatuur. Na de oorlog is de firma weer opgepakt en werd er gestart aan de herstelwerkzaamheden.

Oude foto medewerkers Hazemeijer Hengelo
Oude foto van het Hazemeijer terrein in Hengelo

In 1963 fuseert Hazemeijer met Heemaf Hengelo, samen gaan ze verder onder de naam Holec. In de loop van de jaren 60 en 70 volgen er meerdere fusies gevolgd door reorganisaties en ontslagen. Holec-Hazemeijer vertrekt in 1998 naar een andere locatie in Hengelo, het Hazemeijer complex blijft leeg achter.

Toch blijf je de HH van Hazemeijer Hengelo door heel Nederland tegenkomen. In oude fabrieken op de overgebleven elektra kastjes. Maar ook in de traptreden van treinen staat een plaatje met de kenmerkende HH. De naam Hazemeijer is verbonden met de komst van elektriciteit in het dagelijks leven.

Hazemeijer nu

In 2009 zijn de schouders onder het Hazemeijer complex gezet en er is een tweede leven aan deze parel gegeven. Met resultaat! Creativiteit, techniek en werken ontmoeten elkaar allemaal op één plek. We vertellen jullie graag meer over het Hazemeijer complex van nu.

Oyfo Techniekmuseum

OYFO Techniekmuseum

In de oude fabriek op het Hazemeijer complex onderzoek je wat techniek in ons leven betekent. Kom alles te weten over stoommachines, smartphones, robots, kunst, energiebronnen en onze planeet. Niet alleen door te kijken, maar vooral door te doen! Oyfo is leuk voor jong en oud.

Werken bij Hazemeijer

Er zijn ook veel bedrijven die een deel van het Hazemeijer complex bezetten met hun bedrijf. Sinds kort is Hazemeijer ook weer een bedrijf rijker! JBT-FTNON is verhuisd naar het Hazemeijer complex. JBT-FTNON ontwikkelt en maakt hightech apparatuur voor de productie van versproducten en verse voedselverwerking. Op het unieke complex worden straks onder meer de nieuwste machines gedemonstreerd aan de wereldwijde klanten van JBT-FTNON. Bekijk ook de video van 1Twente.

Dat LUST ik wel!

De gezelligste bistro en bakery van Hengelo is ook gevestigd op het Hazemeijer complex. Dan hebben we het natuurlijk over Lust! Een lekker lunch, zoete snacks, gezellige high tea of een uitgebreid diner, bij Lust heb je het allemaal. Zeker een aanrader om eens langs te gaan!

Brainstormen in de vergaderruimtes

Een keer anders vergaderen dan normaal, dat kan bij Hazemeijer. Gebruik de ruimtes voor een bijzondere bedrijfspresentatie, nieuwe inspiratie of een workshop.

Unieke eventlocatie

Bruiloft, bedrijfsfeest, beurs, verjaardag, congres, je organiseert het allemaal op het Hazemeijer complex! Een ruime fabriekshal die tot in de puntjes is aangekleed hoe jij het wilt.

Wil je meer lezen over de historie van Hazemeijer? Lees dan eens het verhaal van BOEI. Of neem een kijkje op de website van Holec. Op de website van Hazemeijer Hengelo is veel informatie te vinden over wat er nu allemaal op het Hazemeijer complex te vinden is, ook leuk om eens te lezen!

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.