Kasbah Hengelo 50 jaar

Zaterdag 1 juni bestaat het unieke complex van paalwoningen de Kasbah 50 jaar. Reden voor een feestje!

Terug naar overzicht

Maar eerst even terug in de tijd. Het ontwerp van de 184 huurwoningen in de Kasbah is van de Amsterdamse architect Piet Blom. Bij het ontwerp van deze wijk is hij uitgegaan van zijn studie 'Wonen als stedelijk dak', waar hij zocht naar een stedelijke woon- en leefomgeving waarin sociale contacten belangrijk waren. Piet Blom kon deze studie in de praktijk brengen met de Kasbah in Groot Driene. De Kasbah is geïnspireerd op de wijk waar Blom opgroeide, de Jordaan in Amsterdam. Hier werden wonen en werken met elkaar verweven. Je kan architect Piet Blom ook kennen van de kubuswoningen in Rotterdam, dat is ook een ontwerp van hem.

Het plan voor de Kasbah, een combinatie van ruime wooneenheden in diverse ontwerpen, winkel-, horeca- en atelierruimten met kleinschalige parkeermogelijkheden en speelplekken, was oorspronkelijk ontworpen om gebouwd te worden in de binnenstad van Hengelo. Maar dat werd dus aan de rand van de stad.

Blom ontwierp drie verschillende basistypen, die zijn gecombineerd tot vijf verschillende woningtypen. Deze woningen zijn ruggelings tegen elkaar geplaatst. Deze stroken zijn met een kleine overlap tegen elkaar geplaatst, zodat tussen de woningen ruimte is voor patio's. Met dit woningbouwproject werd een woningdichtheid bereikt van zo'n 100 woningen per hectare, dit is vier keer zo hoog als in een normale woonwijk.

Activiteiten 50 jaar Kasbah

Zaterdag 1 juni is het feest in de Kasbah! Deze is er van alles te rondom het 50-jarig bestaan. Om 10 uur is de opening waarna het tijd is voor leuke activiteiten. Zo is er voor de kids een springkussen en zijn er ouderwetse spelletjes. Ook is de scouting aanwezig. Van 12 tot 14 uur is de Vitrine van Driene met verschillende (muziek)optredens in het amphitheater. Ook kan je in het Piet Blom Museum een expositie bekijken en is er een Kasbah Reünie. Hiervoor moet je je wel even aanmelden. Kijk voor het complete overzicht op www.kasbah50.nl

Ook is er deze dag een kunst/creatiefmarkt. Het aanbod varieert van keramiek, schilderijen, fotografie, pentekeningen, gehaakte producten, macramé, hout bewerkte artikelen, zelfgemaakte kaarsen en auto geurtjes, sierraden en nog veel meer. De markt wordt gehouden aan de Boomgaard en de Eendengang, en de festiviteiten zijn rondom de Kasbah.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.