Blog

Kunstwerk 't Wiefie

Waarschijnlijk is dit wel één van de bekendste beelden van Hengelo: ’t Wiefie. Te vinden op de hoek van de Enschedesestraat met de Beurstraat. Maar wie heeft dit prachtige kunstwerk eigenlijk gemaakt en waar staat het voor?

Terug naar overzicht
Kunstwerk Wiefie in Hengelo

Het beeld staat sinds oktober 2012 op deze plek. Het kunstwerk is door de gemeente aangekocht van kunstenares Guusje Beverdam voor de kunstroute. In eerste instantie had het beeld geen naam. TC Tubantia schreef destijds een wedstrijd uit voor een naam en Anke Peeters Weem kwam met de winnende naam Wiefie. Een draadloos netwerk noemen we wifi en in het Twents kunnen we een vrouw een ‘wief’ noemen, was de uitleg van Anke.

Maar terug naar de kunstenares.

Guusje Beverdam

De Hengelose kunstenares Guusje Beverdam is al meer dan 35 jaar werkzaam als beeldend kunstenaar. Ze maakt felkleurige, keramische beelden die soms kitscherig zijn. Een beetje humor in de kunst, dat moet kunnen. Haar werk is altijd een reactie op een bepaalde gebeurtenis, op de grote thema’s in het leven. In 2013 werd Guusje gekozen tot Kunstvrouw 2012 van Overijssel. Naast het ’t Wiefie ken je misschien ook wel het hartenbankje of liefdesbankje in Enschede.

Afgelopen week kwam een prachtig, kleurrijk boek over haar werk uit: ‘Ironie & Illusie’. Dit boek is o.a. te verkrijgen bij Hengelo Promotie, Markt 8.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.