Parels van de wederopbouw

In Hengelo vind je verschillende mooie wederopbouwpanden en wijken die het bekijken waard zijn. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

Terug naar overzicht

Wijk 't Kotte

Wijk 't Kotte, onderdeel van Tuindorp 't Lansink, is één van de oudste wederopbouwijken van Hengelo. In 1946 werd in de binnenstad met extra zorg gesloopt ter verrijking van materialen voor de uitvoering van plan 't Kotte. Dat deze materialen bij de bouw werden gebruikt, bracht beperkingen met zich mee. De afgebikte stenen waren van verschillende soort en kleur waardoor alle muren moesten worden geschilderd om er één geheel van te maken. Daarom werden de huizen van 't Kotte wit geschilderd, zo werd het hergebruik van de honderden verschillende stenen gecamoufleerd.

Zo werden bv ook enkele breedte maten bepaald door de lengte van de stalen balken die uit vernielde fabrieken werd gesloopt. Er werd gekozen voor permanente woningen die eventueel tijdelijk voor meerdere gezinnen geschikt konden worden gemaakt (duplex). Het in aanbouw zijnde complex werd in augustus 1946 bezocht door H.M. Wilhelmina. De W'tjes boven de voordeuren herinneren hier nog aan.

Oude foto 't Kotte: Serc

Oude foto Het Kotte van SERC
Wijk 't Kotte in Hengelo

Enschedesestraat 2

Dit pand op de hoek met de Enschedesestraat en Brinkstraat was één van de eerste panden die door bommen werd getroffen in 1940, maar ook één van de eerste panden die na de oorlog weer werd opgebouwd.

Foto links: na het bombardement in 1940
Foto rechts: in 1958

Stadhuis

Het stadhuis is ontworpen door Prof. Ir. J.F. Berghoef en is op 1 september 1964 officieel geopend. Het stadhuis werd gebouwd om een grote overdekte binnenplaats, die als hal alle ruimten bindt. De stadhuistoren lijkt sterk op de toren van het Palazzo Vecchio in Florence.

Het stadhuis heeft een aantal bijzondere elementen zoals de vloeren (hal en hoofdgalerij bestaan uit marmer), het plafond (gemaakt van stroken red cedar), de lampen (lampen in de burgerzaal komen uit Venetië) en de pilaren in de hal (de meeste pilaren zijn rond, een aantal zijn 8-hoekig. Dat is omdat Hengelo toen uit 8 wijken bestond).

Ook vind je veel kunstwerken in het stadhuis. Zoals het mozaïek in de raad- en burgerzaal, gemaakt door Jan en Catharina Goeting en uitgevoerd in marmer en natuursteen.

Marktplein

De wederopbouwplannen zorgden voor een metamorfose van de zwaar beschadigde binnenstad, met als belangrijkste verandering het marktplein. Zo ontstond, in een directe lijn ten zuiden van de Lambertusbasiliek, in de jaren zestig het Hengelose Marktplein, met aan de voet daarvan de Telgenflat. Nu, in 2022, wordt er hard aan een nieuw marktplein gewerkt.

Het nieuwe marktplein wordt een groen ‘doe plein’ met een podium. Het heeft ook een stoer karakter door de verwijzingen naar de metaalindustrie. Er is ruimte om elkaar te ontmoeten, te ontspannen, spelen en sporten. De kiosk krijgt een rooftopbar. Hierbij is maximaal aandacht geschonken aan het behoud van het karakter van het bestaande pand uit de wederopbouwperiode. Onder het podium komt een bewaakte fietsenstalling voor ongeveer 250 fietsen. In de kiosk wordt naast de toiletvoorzieningen een openbaar toilet gerealiseerd dat vanaf straat toegankelijk is, ook voor mindervaliden. Het Brinkplein wordt een rustiger deel in het ontwerp. De beren krijgen hier een plek in een natuurlijk ogende vijver rondom de Brinktoren. De vijver is ook een berging voor regenwater. Op www.hengelo.nu kun je de ontwikkelingen rondom de binnenstad volgen.

Hengelosche Bierbrouwerij

Het brouwhuis van de Hengelose Bierbrouwerj was gereed in 1954. Ooit voorgekomen uit de 'Beijerse Stoom Bierbrouwerij Meyling & Bartelink' was het Hengelo Bier tot 1974 een merk met internationale bekendheid. In dit zelfde jaar werd de brouwerij overgenomen door Stella Artois. In 1988, na 108 jaar, sloot de brouwerij de deuren. Om de stoomketel uit het brouwhuis te kunnen verwijderen is een deel van de muren gesloopt.

Oude foto: Museum Hengelo

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.