Wie kent het Tuindorpbad niet! Hele generaties zijn opgegroeid met het Tuindorpbad in Tuindorp 't Lansink. Het bad is het oudste natuurbad van Nederland dat nog steeds gebruikt wordt als zwemgelegenheid. Een heerlijke plek voor verkoeling op hete zomerdagen of om te schaatsen op ijskoude winterdagen. En dat al sinds 1923!
Hoe het begon
Voor de bouw van woningen in Tuindorp ’t Lansink in 1911 werd zand afgegraven aan de zuidzijde van de wijk. De zandafgraving vulde zich na verloop van tijd met water waardoor er een vijver ontstond. Aan de rand van deze vijver werd, op verzoek van bewoners, begonnen met de bouw van Bad- en Zweminrichting Tuindorp. Bewoners en bedrijven brachten het geld bijeen om de bouw te realiseren. In het voorjaar van 1923 werd het bad in gebruik genomen.
De zwemvijver met bassins en steiger, de kinderkleedkamer, wisselcabines en het badmeesterkantoortje liggen er nog volgens het oorspronkelijke ontwerp. De vormgeving van de vijver is, volgens de regels van de Engelse landschapstijl, deels ingegeven door het aanwezige landschapspatroon.
Vriendenkring
In 1972 ging het Tuindorpbad over in handen van de gemeente. De stichting bestaande uit wijkbewoners namen de exploitatie op zich omdat de gemeente het bad overnam zonder de verplichting tot exploitatie. In 1977 ontstond een vriendenkring die hand- en spandiensten verleent om zo de exploitatiekosten te verlichten. Het bad bleef open. in 1978 kwam ook de exploitatie van het bad in handen van de gemeente.
Gemeentelijke bezuinigingen waren de oorzaak dat in 1987 het bad op de nominatie stond voor sluiting. Tijdens een bewogen raadsvergadering werd besloten dat het Tuindorpbad niet gesloten zou worden. Het onderhoud zou echter tot een minimum beperkt worden en de Vrienden van het Tuindorp werden meer ingeschakeld bij het beheer van het bad. Dankzij de strijd van de bewoners van het Tuindorp kon het bad behouden worden.
Lees meer over de geschiedenis op de website van het Tuindorpbad