Nieuws

Twents knooppuntenfietsbord met historisch verhaal

Maandag 4 oktober werd het eerste Twentse fietsknooppuntbord mét historisch verhaal gepresenteerd. In totaal komen in Twente ruim 600 borden te staan met unieke verhalen over de betreffende locatie. Deze verhalen zullen ook in het Twents te lezen zijn, in een hertaling van Herman Finkers.

Terug naar overzicht

Het eerste bord werd onthuld bij fietsknooppunt 54 naast Golfclub Driene. Het verhaal op dit bord gaat over de Haaksbergse textielfabrikant Henny Jordaan (1899-1995), de eerste golfspeler in Oost-Nederland met handicap 0. Hij stond erom bekend dat hij elke wedstrijd met een pijp in zijn mond speelde.

De golfer met de pijp

Wat golfen en pijp roken met elkaar te maken hebben? Alles, volgens de Haaksbergse textielfabrikant Hendrik Willem (Henny) Jordaan. In de beginjaren is hij vaste bespeler van de 9-holesbaan, die de Twentsche Golfclub in 1926 hier aanlegt. Het terrein is beschikbaar gesteld door de Hengelose industrieel Dikkers, bewoner van villa De Belder aan de overkant van de Enschedesestraat. Als Henny Jordaan op de baan staat, dan heeft hij altijd een pijp in de mond. Zijn spel heeft er niet onder te lijden. Integendeel: tijdens een golfronde in 1943 op de baan hiernaast weet hij zijn golfhandicap tot nul te verlagen. Hij is de eerste speler in Oost-Nederland die dat lukt. Jordaan groeit uit tot een nationale topper en komt diverse keren uit voor het Nederlandse golfteam tijdens internationale wedstrijden. Een tijdlang is hij vicevoorzitter van de Nederlandse Golf Federatie. En altijd is er die onafscheidelijke pijp in zijn mond.

Henny Jordaan overlijdt in 1995 op 96-jarige leeftijd. Zijn textielfabriek in Haaksbergen, waar op het hoogtepunt meer dan duizend mensen werkten, bestaat dan al niet meer. Twee jaar na zijn dood verhuist de Twentsche Golfclub naar een 18-holesbaan op het landgoed Twickel in Ambt Delden. De gebruiker van het terrein is sindsdien Golfclub Driene. Met dank aan Marcel Kienhuis/Twentsche Golfclub

Twents fietsroutenetwerk

Het Twentse fietsroutenetwerk bestaat uit ruim 600 knooppunten die zijn voorzien van panelen met informatie en een kaart. Aan die panelen worden nu historische verhalen toegevoegd. Centraal staan bijzondere gebeurtenissen en personen die betrekking hebben op de locatie van het bord. Op deze manier willen de initiatiefnemers de relatie tussen inwoners van Twente en hun leefomgeving versterken.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.