Kunst & Cultuur

Oude Algemene Begraafplaats Hengelo

Terug naar overzicht
Oude Algemene Begraafplaats Hengelo
Adres Oude Algemene Begraafplaats Hengelo
Bornsestraat 29
7556 BG Hengelo

Oude Algemene Begraafplaats Hengelo

Zo’n 500 jaar geleden, in de 16e eeuw, stond er vanuit Hengelo langs de weg naar Borne, in de vorm van een kapel, al een kerkgebouw. Als bouwjaar staat het jaar 1545, maar op dezelfde plek had al eerder een kapel gestaan. In hetzelfde jaar waarop de kerk gereed kwam, overleed de Heer van het Huys Hengelo, Frederick van Twickelo. Hij wordt in de nieuwe kerk begraven en er wordt een prachtige grafsteen (epitaaf) voor hem gemaakt.

Eigenlijk werd vroeger de naam Hengelo niet zo vaak gebruikt. Men sprak in die tijd meestal over de marke Woolde. Volgens een oude akte van de Heeren van Daalen uit Diepenheim, was er omstreeks 1180-1235 zelfs al sprake van een ‘Hof to Wolde’. Later, pas in 1457 wordt de naam ‘Hof to Hengelo’ in officiële stukken gebruikt.

Vanaf het begin moeten de kerk en het kerkhof sterke banden hebben gehad met de havezate (voornaam adellijk huis) Huys Hengelo. In en rondom deze kerk werden de overledenen begraven, vandaar Kerk + Hof = Kerkhof. In 1828 werd het verboden om overledenen in de kerk te begraven. Zowel kerk als de havezate verkeerde in deze periode in een zeer slechte staat. In1830 werd besloten zowel de kerk als het Huys Hengelo te slopen. Van de kerk zijn enkele herinneringen overgebleven. De hiervoor genoemde grafsteen van Frederick van Twickelo, werd bij de sloop van het kerkje, in 1838, overgebracht naar de Oude Blasius-kerk in Delden.

Een romaans doopvont, met waarschijnlijk een veel oudere historie, kreeg uiteindelijk in 1972 een plaats in het kerkgebouw ‘de Hoeksteen’ aan de Drilscholtenstraat. Tenslotte het klokje uit 1515, werd na de sloop opgehangen in de nieuw gebouwde Nederlands Hervormde Kerk (1839), bij ons bekend als de ‘Waterstaatskerk’.

Van Kerkhof naar Algemene Begraafplaats

Na 1840 werd de begraafplaats opnieuw ingericht. Weinig bleef over van het voormalige kerkhof. Bij de herinrichting zijn nog maar een vijftal zerken van voor 1840 overgebleven. Een ervan was van de laatste bewoner van het Huys Hengelo, de Heer Adolf August Frederik Maurits Baron von Mulert, die op de jeugdige leeftijd van 32 jaar in 1832 overleed. In1868 werd er op de begraafplaats een lijkenhuisje geplaatst. Hiervoor in de plaats kwam omstreeks 1890 het huidige fraaie poortgebouw.

Meer informatie

vgo-hengelo.nl

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.