Kunst & Cultuur

Piet Blom Museum

Terug naar overzicht
Kasbah Hengelo
Adres Piet Blom Museum
Voorhof 3a
7552 JV Hengelo

Piet Blom Museum

De collectie van het Piet Blom Museum bevat een groot scala aan werken van de architect.

O.a. 40 jaar aan ontwerptekeningen waaronder alles van de Kasbah, Universiteit Twente, de Kubuswoningen en Speelhuis te Helmond, Het Gasbedrijf Kennemerland, Academie Minverva te Groningen en vele andere projecten. [ met dank aan Beltman Architecten ] Verder bezit het museum diverse door Piet Blom vervaardigde boeken waaronder o.a. het boek over zijn reis naar Egypte op uitnodiging van het ministerie aldaar. En natuurlijk originele Piet Blom stoeltje dat ooit vervaardigd werd voor de Mensa op de UT. Is er een prachtige maquette, een schat aan foto’s en oneindig veel ‘historische’ documenten over het werk en leven van Piet Blom. De collectie groeit gelukkig nog steeds.

Kasbah

De Kasbah is een opvallend complex van paalwoningen in Hengelo. Het ontwerp van de 184 huurwoningen op betonnen kolommen is van de Amsterdamse architect Piet Blom en is een uitwerking van zijn ideeën voor “Wonen als stedelijk dak". Het complex uit 1973 staat op de gemeentelijke monumentenlijst. De ruimte onder het gebouw kan worden gebruikt voor parkeerplaatsen en gemeenschappelijke voorzieningen.

Het project is geïnspireerd op de wijk waar hij opgroeide, De Jordaan in Amsterdam en Noord-Afrikaase architectuur. Oorspronkelijk was dit plan ontworpen voor een centrumlocatie in Hengelo, maar het is uiteindelijk aan de rand van de stad in een nieuwbouwwijk gerealiseerd. Dit doet enigszins afbreuk aan het oorspronkelijke plan. De ruimte onder de woningen is minder levendig dan beoogd.

Blom ontwierp drie verschillende basistypen, die zijn gecombineerd tot vijf verschillende woningtypen. Met dit woningbouwproject werd een woningdichtheid bereikt van zo’n 100 woningen per hectare, dit is vier keer zo hoog als in normale woonwijk.

Openingstijden

Eerste zondag van de maand 13.00 - 17.00 uur
Op afspraak ook mogelijk

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.