Kinderen & Familie, Groepsactiviteiten

Spoorfietsen Hengelo

Terug naar overzicht
Spoorfietsen in Hengelo
Adres Spoorfietsen Hengelo
Kuipersdijk 48
7552 BJ Hengelo

Spoorfietsen Hengelo

Ooit reden er zware kolentreinen over dit spoor, later zouttransporten. Nu kun je zelf over deze spoorlijn rijden. Over dit afwisselende traject leer je Twente op een heel bijzondere manier kennen. Je vertrekt vanuit de stad, passeert industriële bebouwing en viaducten. Het Twentekanaal passeer je op ongeveer 8 meter hoogte, waarna je het prachtige coulisselandschap van Twekkelo in rijdt. Hier kun je prachtig wandelen, een landgoedwinkel bezoeken of zelf een picknick organiseren.

Uniek in Nederland

Rijd langs overwegen, bruggen, een sluis en proef de sfeer van vroeger. Het ene moment rijdt je nog in de stad langs de Kuipersdijk om het andere moment al een brug te passeren over een weg waar je vervolgens ruim 8 meter boven het water van het Twentekanaal fietst. Beleef en ontdek Twente op deze unieke wijze en koop je ticket in de abri van Hengelo of reserveer je rit via de website.

Het historische Schaddenspoor

In 1884 werd Twente door deze spoorlijn met het Ruhrgebied verbonden. De lijn is aangelegd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij of GOLS. Deze spoorlijn heeft een belangrijke rol gespeeld bij de industrialisatie van de regio, met name door het (goedkope) goederenvervoer per trein. Al tijdens de aanleg krijgt de spoorlijn de “spottende” bijnaam Schaddenspoor. De lijn liep namelijk grotendeels over de heide en er zou niet veel te vervoeren zijn. (schadden zijn heideplaggen) De lijnen blijken zijn echter al snel een groot succes, ze spelen een belangrijke rol bij de industrialisatie van de regio.

Tot 1936 werden er over deze lijn ook reizigers vervoerd. Pas in 2013 reed de laatste goederentrein. Hier lees je meer over de van het Schaddenspoort.

Landgoedwinkel Reef

Bij het keerpunt vind je Landgoedwinkel Reef, een boerenpleisterplaats en Rustpunt met heerlijke lokale lekkernijen. Ideaal om tot rust te komen of een wandeling te starten door het prachtige coulisselandschap van Twekkelo.

Blauwe Engel

Op een zijspoor vind je hier de oudst bewaarde “Blauwe Engel”, een treinstel uit 1953 dat tot 2001 in Twente dienst heeft gedaan. Veel met sluiting bedreigde spoorlijnen hebben hun voortbestaan aan dit beroemde treinstel te danken. Lees meer hierover.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.