Kunst & Cultuur

Stadhuis Hengelo

Terug naar overzicht
Adres Stadhuis Hengelo
Burgemeester van der Dussenplein 1
7551 EB Hengelo

Stadhuis

Het stadhuis is ontworpen door Prof. Ir. J.F. Berghoef en is op 1 september 1964 officieel geopend. Het stadhuis werd gebouwd om een grote overdekte binnenplaats, die als hal alle ruimten bindt. De hal heeft een mooie akoestiek.

Bijzondere elementen

Het stadhuis heeft een aantal bijzondere elementen.

Vloeren
De hal en hoofdgalerij bestaat uit marmer (Comblancien en Rosso di Verona). De trappenhuizen en overdekte verdiepingen zijn belegd met kwartsiet. De houten vloeren die in de verschillende vertrekken te vinden zijn aangelegd in stroken, de banen zijn afwisselend van eiken en teak.

Plafond
Gemaakt van stroken red cedar

Lampen
De lampen en kronen in de centrale hal zijn ontworpen en gemaakt door A.C.H. van Aarsen. De lampen in de burgerzaal komen uit Venetië.

Pilaren in de hal
De meeste pilaren zijn rond, een aantal zijn 8-hoekig. Dat is omdat Hengelo toen uit 8 wijken bestond.

Kunstwerken

In het stadhuis vind je ook een aantal kunstwerken. De mozaïeken in raad- en burgerzaal zijn gemaakt door Jan en Catharina Goeting en uitgevoerd in marmer en natuursteen, terwijl een aantal essentiële onderdelen in glasmozaïek felle kleuren en schittering aan het geheel geven.

Raadzaal: Het mozaïek wil het wezen van het goede gezag uitdrukken. Centraal staat een medaillon waarvan de rechterhelft de zon voorstelt (krachtbron, warmte en energie), verder de haan als symbool van waakzaamheid en de uil als symbool van de wijsheid. Daaromheen zijn, binnen kruikvormige motieven, de zeven werken van barmhartigheid verbeeld. Van links boven naar rechts ontdek je:

  • de naakte kleden
  • de vreemdeling opnemen
  • de gevangenen bezoeken
  • zieken bezoeken
  • weduwe en wees beschermen
  • hongerigen te eten geven
  • dorstigen hun dorst lessen

Gemeentewapen raadzaal: het gemeentewapen bestaat uit een blauw veld met daarover een zilveren band, die wellicht de vele beken van Hengelo symboliseert. Linksboven zien de bijenkorf met bijen (symbool voor de nijverheid) en rechtsonder de korenschoof met zeis en dorsvlegel (symbool voor de landbouw)

Stadhuistoren

Daar de toren eerder werd gezien als toren van de stad dan van het stadhuis, werd hij geheel vrijstaand opgetrokken. De verbindende galerij moet sterk geinspireerd zijn op de Italiaanse loggia (de toren lijkt ook op de toren die in Sienna staat). De windwijzer op de toren met omringende figuren werd ontworpen door Jan en Marie van Eijl. De wijzer stelt de zon en maan voor. De figuren verbeelden de levensgang:

  • in het oosten het kind spelend met de bal
  • in het zuiden een moeder met kind op de arm
  • in het westen een grijsaard met zijn stok
  • in het noorden de dood

Aan de voet van de toren bevindt zich (aan de Langestraat) de midwinterhoornblazer. Ontworpen door Jan van Eijl.

In de torenschacht vind je schilderingen van Piet Verberne die in folkloristische motieven het Twents volkslied met zijn 'Witte Wieven' weer tot leven laat komen. In de toren bevindt zich het carillon.

Aangelicht

Het stadhuis en de stadhuistoren zijn 's avonds prachtig aangelicht. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Dit pand is opgenomen in een fiets/autoroute: De Verlichte Route Hengelo. In deze route vind je verschillende mooi aangelichte objecten in Hengelo.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.