Kunst & Cultuur, Wandelen & Fietsen

Stadswandeling Museum Hengelo: Hengelo toen en nu

Terug naar overzicht
Lambertusbasiliek Hengelo
Adres Museum Hengelo
Beekstraat 51
Hengelo

Stadswandeling Museum Hengelo: Hengelo toen en nu

Vanuit Museum Hengelo aan de Brinkstraat 51lopen we naar het marktplein, en zien hoe mooi de binnenstad van Hengelo wordt. Na het bekijken van de Beren wandelen we naar de Telgen. We gaan langs de rand van wat Hengelo was tot 1800. En geven uitleg over wat eigenlijk telgen zijn. Via de basiliek gaan we naar het stadhuis, en vertellen u hoe de bieroorlog met Enschede is verlopen. We vervolgen de wandeling langs de grachten van Huys Hengelo naar de oude begraafplaats. Hier stond de voorganger van de basiliek.

We zien de herdenkingsstenen van gevallenen in de Tweede Wereldoorlog. Deze behoorden tot de gebouwen die inmiddels zijn afgebroken. We vertellen over graftrommels en over Frederika ter Horst. En proberen een antwoord op de vraag te geven wie zij was.

Van de begraafplaats gaan we naar het eiland waar Huys Hengelo in een ver verleden heeft gestaan. En vertellen u het verhaal over Geesje en hoe het met haar en haar vrijer is vergaan.

Over de oude oprijlaan van Huys Hengelo lopend zien we het oude sluisje. Dit heeft in het verleden voor voldoende water in de grachten gezorgd. Dit is zelfs de plaats waar ooit een haventje is geweest. Vroeger waren die beken de snelwegen van Nederland. We wandelen langs het huis van de eerste huisarts in Hengelo naar het Neutje.

We eindigen deze wandeling onder het genot van een kopje koffie in Museum Hengelo.

Reserveren?

Het is altijd mogelijk om op afspraak een wandeling te maken. Stuur dan een mail naar stadswandelaars@museumhengelo.nl.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.