C.T. Storkstraat
7553 AP Hengelo
Tuindorp 't Lansink
Een prachtig stukje Hengelo; de wijk Tuindorp ’t Lansink. Als één van de eerste fabrikanten in Nederland vond C.T. Stork dat zijn verantwoordelijkheid verder ging dan ondernemen in enge zin. Hij stichtte al in 1867 de ‘Hengelosche Bouwvereniging’ en gaf hiermee de aanzet tot het denken over goede arbeiderswoningen. Op 5 mei 1911 werd door Frans Stork, een kleinzoon van C.T. Stork, die later zijn grootvader en vader zou opvolgen als directeur van de machinefabriek, de eerste steen gelegd voor dit bijzonder woningbouwproject: ‘Tuindorp ’t Lansink’. Deze steen werd gelegd aan de woning op de hoek van de Julianalaan en Beckumerschoolweg. Het idee voor deze wijk was afkomstig van zijn vader, C.F. (meneer ‘Coen’) Stork.
Uitvoer
Het waren de zoons van C.T. Stork die het plan in 1910 ten uitvoer brachten. Geïnspireerd door de Delftse sociale ondernemer Jacob van Marken (het Agnetapark in Delft) en Engelse tuinsteden zoals Port Sunlight in Liverpool, ontstond hier een wijk waar arbeiders, beambten, en zelfs fabrieksdirecteuren woonden. Het moest een wijk worden met verschillende woningtypen, grote tuinen en openbare parkjes. Door variatie van duurdere en goedkopere woningen kon de wijk een afspiegeling van de fabrieksbevolking worden. Arbeiders, bazen, ingenieurs en klerken, tezamen de Storkfamilie vormend, zouden kriskras door elkaar wonen. Architecten Karel Muller en Beudt en landschapsarchitect Wattez gingen in hun ontwerp uit van de bestaande landschapsstructuur van lanen, dijken en erven.
Het kapitaal voor de wijk werd bijeengebracht door de firma’s Stork, Dikkers & Co en de Nederlandse Katoen Spinnerij. De Amsterdamse architect Karel Muller maakte het ontwerp voor het tuindorp. Na de aankoop van de grond waarop boerderij ‘Het Lansink’ gelegen was, kon vrijwel aansluitend aan de fabrieksterreinen van Stork en Dikkers met de bouw worden begonnen. De opzet van het tuindorp voorzag in alle voor een dergelijke wijk noodzakelijke voorzieningen. Sinds 2003 is Tuindorp ’t Lansink een beschermd stads- en dorpsgezicht. Kijk ook eens op www.tuindorplansink.nl.
Het Tuindorpbad
Voordat er gebouwd kon worden, moest er grondverbetering worden aangebracht. Dit werd op locatie ontgraven; zo ontstond de Tuindorpvijver. Op 17 juli 1922 is de ‘Vereeniging Bad- en Zweminrichting ’t Tuindorp’ opgericht.
Wandelroute
Met de Tuindorproute wandel je door deze prachtige wijk. De route kan je hier downloaden: Tuindorproute.