WAK Hengelo

Van 16 t/m 19 mei 2024 vindt WAK (Week van de Amateurkunst) plaats in Hengelo.

Na 14 edities is er in het amateurkunstveld onverminderd animo om gedurende een aantal dagen in het jaar het podium te pakken en te laten zien welke kwaliteiten men in huis heeft. De amateurkunstvereningen en zeker ook de niet-georganiseerde amateurkunstenaars en professionals slaan de handen ineen om voor een breed publiek een uiteenlopend programma neer te zetten in de binnenstad.

Programma donderdag 16 mei

Locatie: Metropool (kleine zaal)

20.30-22.00 uur: Bigband Exposure

Exposure is een 19-koppige big band die met haar ruim 40-jarige bestaan haar sporen in de bigbandmuziek ruimschoots verdiend heeft. Op het repertoire zijn klassieke bigbandstukken te vinden, maar ook modernere jazz, en funk en soms een vleugje pop. Er wordt momenteel een “eigen” repertoire opgebouwd met op maat geschreven stukken door eigentijdse arrangeurs. Van deze ontwikkeling worden de eerste resultaten nu al gepresenteerd. Sinds ongeveer een jaar ligt de leiding van de band bij Bouke Ansing, een jonge en razend enthousiaste, vers afgestudeerde dirigent. Onder Boukes bezielende leiding heeft de band het laatste jaar grote stappen gemaakt. Een optreden van Exposure straalt vrolijkheid uit, waarbij de muzikaliteit zeker niet wordt vergeten, kortom: het is een feest om naar Exposure te luisteren!

Programma donderdag 17 mei

Locatie: Bibliotheek

18.45-19.15 uur: Lage Dames Hoge Heren
Lage Dames Hoge Heren, opgericht in 1989, is een koor uit Hengelo. De naam Lage Dames Hoge Heren is geïnspireerd op de toonzetting zoals die plaats vindt bij het arrangeren van de nummers in close harmony, namelijk de mannen wat hoger, de vrouwen wat lager, vandaar: Lage Dames Hoge Heren.

Als klein koor met een gevarieerd repertoire lichte muziek, zowel pop maar ook zeker jazz en met veel aandacht voor presentatie/choreografie heeft Lage Dames Hoge Heren zich altijd weten te onderscheiden. Lage Dames Hoge Heren is een enthousiast, gezellig, gemengd koor met maximaal 20 leden.
Onder leiding van dirigent Rogier IJmker wordt de lat steeds weer hoger gelegd. De essentie van de nummers goed over brengen is het streven. Kom kijken en luisteren naar Lage Dames Hoge Heren en geniet van het enthousiasme, de uitstraling, de choreografie en de mooie samenklank.

19.15-19.30 uur: opening WAK en opening exposities AtelierZ en ESTHIA
19.30-20.00 uur: Multiple Noise

Programma zaterdag 18 mei

Podium Bibliotheek

9.00-16.00 uur: Exposities AtelierZ en ESTHIA (t/m 11 juni)
9.45-10.45 uur: Twents Mandoline en Gitaar Orkest

HET TWENTS MANDOLINE EN GITAAR ORKEST is een vereniging waarin het musiceren op akoestische tokkelinstrumenten centraal staat. Naast het regelmatig optreden in verzorgingshuizen en kleine podia werkt het orkest één maal per jaar met veel plezier toe naar een concert, waarbij samengewerkt wordt met professionele musici en/of koren. Het repertoire van het orkest is zeer afwisselend, variërend van oude muziek uit de 16e en 17e eeuw en klassieke en romantische muziek tot volksmuziek en werk van gematigd eigentijdse componisten.

11.00-12.00 uur: OYFO en Huismuziek Hengelo

Podium Museum Hengelo

14.00 - 17.00 uur: BijMozart

Ze kennen elkaar van de inloop BijMozart en zijn samen muziek gaan maken. De één kan zingen, de ander wil leren zingen. De één kan gitaar spelen, de ander drums. Zo zijn ze begonnen. En 1 tot 2 keer per week oefenen ze met elkaar BijMozart. Met wisselende bezetting, maar met een vaste kern. Covers van nummers die wij allemaal van de radio mee kunnen zingen. Hallelujah (de Nederlandstalige versie van het bekende lied van L. Cohen) en Zombie (Cranberries). Een dochter van een van de mensen zingt een eigen lied en ook de buurman en vaste koffiedrinker, kunstenaar Ton draagt een gedicht voor. Zo krijgt Hengelo een mooi beeld van er allemaal mogelijk is als mensen elkaar ontmoeten en samen het avontuur aangaan. Het ontdekken van ieders talenten. Hoe muziek verbindt.

BijMozart is elke werkdag open van 10-12 uur. Een inloop voor iedereen die behoefte heeft aan gezelschap, een luisterend oor, iets samen ondernemen. Vaak wordt er op woensdag en vrijdag iets eenvoudigs gekookt en op donderdagen zijn er vaak creatieve activiteiten. De muzikanten kun je meestal op maandag en vrijdag BijMozart treffen. De inloop is een initiatief van Wijkracht, Mediant, RIBW en Ixta Noa. Het adres is Mozartlaan 161; de ingang is aan de achterkant Schumannstraat in Hengelo. Meer info: Rufi van Rooij, sociaal makelaar wijkracht: r.vanrooij@wijkracht.nl of bijmozart@wijkracht.nl

Buitenpodium Schouwburgplein

11.10-11.50 uur: Oekraïense Zang- en Dansgroep Roesalka
12.00-12.30 uur: Twents Mandoline en Gitaar Orkest
12.30-13.00 uur: Popkoor Twentzz
13.00-14.00 uur: Hengelose Christelijke Harmonie
14.10-14.50 uur: Accordeonvereniging Animato
15.30-17.00 uur: Djazz it up

Buitenpodium marktplein

11.00-11.30 uur: Popkoor Twentzz

Tijdens WAK 2024 treden op zaterdag 18 mei maar liefst drie onderdelen op van de Koninklijke Hengelose Muziekvereniging Eendracht-Excelsior! Alle drie op het podium op de Markt. Aansluitend aan elkaar. Als eerste treedt de Je Bent Wie Je Band op. Van 11.40 tot 12.20 uur brengen zij pop/rock-muziek met ook gevoelige ballads. Instrumentale muziek met zang.

11.40-12.20 uur: Je Bent Wie Je Band (Muziekvereniging Eendracht-Excelsior)

Gevolgd door 2 andere onderdelen, namelijk FEEL THE BEAT en Slagwerkgroep Clatch. FEEL THE BEAT brengt Big Band-achtige muziek, met ook pop en ballads. En Slagwerkgroep Clatch laat op een bijzonder originele manier zien wat deze slagwerkgroep allemaal in huis heeft. Een lust voor oog en oor.

12.45-14.45 uur: FEEL THE BEAT & Slagwerkgroep Clatch (Muziekvereniging Eendracht-Excelsior)
15.15-16.30 uur: FC Twente voetbalkoor
16.30-23.00 uur: Dansavond met El Centro de la Salsa

Onder begeleiding van workshopdocent Glenn Wielingen van El Centro de la Salsa kunnen alle inwoners van Hengelo de gehele avond (gratis) dansen op het fantastische marktplein in hartje Hengelo.

Programma zondag 19 mei

Buitenpodium Schouwburgplein

13.00-18.00: Big Band Festival Hengelo met

13:00 uur: Bigband ‘89
14.00 uur: Exposure
15.00 uur: Melody and Rhythm
16.00 uur: Bigband Hengelo
17.00 uur: Bigband Apollo Goor

Big Band Festival

Subsidiegevers WAK: Lokaal Fonds Hengelo, Hengelo Promotie, Stichting Centrummanagement Hengelo

Samenwerkingspartners WAK: Lef & Zen, Stichting Federatie Amateurkunst Hengelo, Bibliotheek Hengelo, Metropool, Oyfo en Schouwburg Hengelo

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.