Kunst & Cultuur

Wijk 't Kotte

Terug naar overzicht
Wijk 't Kotte in Hengelo
Adres Wijk 't Kotte
Sint Ludgerusstraat
7553 VL Hengelo

Wijk 't Kotte

Na de Tweede Wereldoorlog was er een grote woningnood, ook in Hengelo. Het eerste plan voor sociale woningbouw was het bebouwingsplan van 't Kotte. In 1946 werd in de binnenstad met extra zorg gesloopt ter verrijking van materialen voor de uitvoering van plan 't Kotte. Dat deze materialen bij de bouw werden gebruikt, bracht beperkingen met zich mee. De afgebikte stenen waren van verschillende soort en kleur waardoor alle muren moesten worden geschilderd om er één geheel van te maken. Daarom werden de huizen van 't Kotte wit geschilderd, zo werd het hergebruik van de honderden verschillende stenen gecamoufleerd.

Stalen balken

Zo werden bv ook enkele breedte maten bepaald door de lengte van de stalen balken die uit vernielde fabrieken werd gesloopt. Er werd gekozen voor permanente woningen die eventueel tijdelijk voor meerdere gezinnen geschikt konden worden gemaakt (duplex).

De woningen werden tot ongeveer de jaren zestig bewoond door twee gezinnen. In de jaren 70 werden de duplexwoningen verbouwd tot eengezinswoningen.

W-tjes

Het in aanbouw zijnde complex werd in augustus 1946 bezocht door H.M. Wilhelmina. De W'tjes boven de voordeuren herinneren hier nog aan.

Wederopbouwroute

De Wederopbouwroute brengt je langs verschillende parels van de wederopbouw in Hengelo. De fietsroute is 12 km lang en kan hier downloaden.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.