Wandelen & Fietsen

Zoutfietsroute

Terug naar overzicht
Zoutboortoren in Hengelo
Adres Zoutfietsroute
Markt 8
7551 CG Hengelo

Zoutfietsroute

Al 100 jaar zijn Twente en zout onlosmakelijk met elkaar verbonden. We nemen je graag mee in de historie en het ontstaan van deze zoutindustrie rond het Enschedese dorpje Boekelo, waar in 1919 de Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie (KNZ) haar fabriek opende. Dit nadat in 1886 op het landgoed Twickel in Delden voor het eerst zout water was aangeboord. In 1936 bereikte het Twentekanaal Hengelo. De KNZ opende hier in 1937 een fabriek onder de naam AKZO, zodat aan- en afvoer per schip mogelijk werd. De twee fabrieken bestonden jarenlang allebei, maar de fabriek in Boekelo werd in 1982 gesloten. In Hengelo bestaat deze nog steeds, nu onder de naam Nouryon.

De route

Deze fietsroute van ca. 44 km brengt je onder andere door het dorpje Boekelo. Onderweg zal je zien dat de typische zoutboortorens, maar ook vooral de moderne groene zouthuisjes het landschap hier bepalen. En wil je meer weten over het ontstaan en de historie van het zout, fiets dan na de route vooral even door naar het Zoutmuseum in Delden.

Haal de route op bij het Toeristisch Informatie Punt, Markt 8 of download hem hier.

Er is meer!

Ben je nog niet uitgefietst ga dan eens voor het Rondje Hengelo van 46 km. Liever wandelen? Keuze genoeg! Wat dacht je van een stadswandeling, de Street Art Route, rondje Oele of het Panoramapad in Beckum. Kijk ook eens op onze pagina wandelen en fietsen voor inspiratie.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.