Blog

Bevrijding Hengelo

Op 3 april staan we stil bij 80 jaar bevrijding van Hengelo. Ook in Hengelo maakte men zich in deze dagen op voor de komst van de geallieerden. De Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten probeerden door middel van sabotageacties de geallieerden zoveel mogelijk bij te staan.

Terug naar overzicht

Binnenlandse Strijdkrachten

De Binnenlandse Strijdkrachten kregen op 1 april 1945, Eerste Paasdag, de opdracht om met meerdere BS'ers de IJsselcentrale te bezetten. De Duitsers waren bezig deze belangrijke elektriciteitscentrale op te blazen. Een groep van ongeveer 25 man probeerde de centrale te verdedigen en slaagde erin te voorkomen dat de Duitse troepen hun plan konden uitvoeren. Tijdens de actie wist een Duitse soldaat te ontsnappen. Hij waarschuwde een groep SS'ers. De Duitsers kwamen massaal naar de IJsselcentrale, waarna een zwaar vuurgevecht volgde. Drie BS'ers, Theo van Loon, Dolf Nijhoff en Frank Santman, kwamen hierbij om het leven. De vierde man, Adolf Nijhoff, raakte zwaargewond en klopte aan bij de boerderij die nog steeds aan de Grobbenweg staat. De boer verborg hem in de schuur.

Na de bevrijding zijn in de wijk Groot Driene drie straten naar de omgekomen verzetsmannen vernoemd.

Vijandelijke manoeuvres

Enkele uren voor de bevrijding vonden er de nodige vijandelijke manoeuvres plaats rond het kanaal. Tijdens de laatste dagen werden de Oelerbrug, de Boekelosebrug en de brug bij de sluis opgeblazen. Ook de oude boerderij ‘De Waarbeek’ werd compleet verwoest.

Het verzet verstoorde de Duitse linies waar mogelijk. Beide legers zochten dekking in de mangaten aan weerszijden van het kanaal. Op 3 april 1945 rukten de Engelse tanks van het Seventh Hampshire Regiment op vanuit Enschede, dat op 1 april was bevrijd, via Driene naar Hengelo. Hiermee was het Duitse verzet snel gebroken. Toen de bevrijders de stad binnenreden, werden zij door de bevolking uitbundig toegejuicht.

De laatste uren

Op de hoek van de Haaksbergerstraat en de Breemarsweg werd enkele uren voor de bevrijding de verzetsstrijder Karel Gerard om het leven gebracht. Hij maakte deel uit van een verzetsgroep die de bezetter vanuit de slagerij Leverink bevocht. Nadat Karel Gerard door een scherpschutter was doodgeschoten, werd ook de Duitse militair gedood. Zo waren deze twee mensen de laatste oorlogsslachtoffers van Hengelo.

Hengelo viert 80 jaar vrijheid

In april en mei zijn er in Hengelo verschillende activiteiten rondom 80 jaar bevrijding. Hier vind je een overzicht van deze activiteiten.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.