80 jaar vrijheid
In 2025 vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 80 jaar geleden ten einde kwam. In Hengelo worden er verschillende activiteiten georganiseerd om dit te herdenken. Hieronder vind je een overzicht van deze activiteiten.
Hengelo viert 80 jaar Vrijheid
Herdenken Bevrijdingsdag Hengelo
Op donderdag 3 april herdenken we op de Algemene Begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat. Deze herdenking is een initiatief van ‘Werkgroep bevrijding Hengelo 3 april 1945’. Tijdens de herdenking gaat, na een woord van de burgemeester, de stadsdichter een gedicht voordragen en staan we stil bij hen die op of rondom 3 april 1945 het leven lieten. Er is muziek en na afloop een kopje koffie of thee.
Datum: donderdag 3 april
Tijdstip: 15 tot 16 uur
Entree: gratis
Locatie: Oldenzaalsestraat 347
Muzikale herdenking
In de stadhuishal vindt ‘s avonds 80 jaar Vrijheid: een muzikale herdenking plaats, met medewerking van kamerkoor Arte Vocale. Arte Vocale brengt onder meer muziekstukken ten gehore, die in concentratiekampen zijn geschreven. Daaromheen zijn in het programma liederen opgenomen, die verdriet, gemis en wanhoop, maar ook vertrouwen en hoop laten klinken. Elk muziekstuk heeft een verhaal.
Twee speciale gasten uit Engeland zijn bij de herdenking aanwezig, namelijk de dochter en kleinzoon van de Engelse militair Thomas Miller, die Hengelo mede heeft bevrijd. Zij dragen een bijzonder aandenken over aan de stad Hengelo: een eigengemaakte Engelse vlag die Thomas Miller 80 jaar geleden, tijdens de bevrijding, in de handen gedrukt kreeg. Hij bewaarde de vlag al die jaren op zolder en deze krijgt Hengelo nu terug. Als feestelijke afsluiting treedt Double2 op als de Andrew Sisters. Deze avond is inclusief ontvangst met een kopje koffie of thee en een drankje en hapje na afloop.
Datum: donderdag 3 april
Tijdstip: 19.30 - 22 uur
Entree: gratis. Er is een maximum aantal plekken beschikbaar, graag aanmelden via deze link
Locatie: Stadhuishal, Burg van der Dussenplein 1, Hengelo

Vrijheidscollege: Lev Avitan
Filosoof en spoken word-artiest Lev Avitan geeft Vrijheidscollege op 3 april in Bibliotheek Hengelo Stad. Hoe kunnen we samenleven op zo'n manier dat we recht doen aan onze onderlinge verschillen? Daarop gaat filosoof en spoken word-artiest Lev Avitan in tijdens zijn Vrijheidscollege op donderdagavond 3 april in Bibliotheek Hengelo Stad. Het college is gratis bij te wonen.
Over het Vrijheidscollege
In zijn Vrijheidscollege verkent Lev Avitan hoe we recht kunnen doen aan onderlinge verschillen, zonder de verbinding te verliezen. Met scherpe inzichten en persoonlijke reflecties nodigt hij uit tot gesprek en bewustwording. Zo daagt hij zijn publiek uit om kritisch na te denken over samenleven in een diverse samenleving.
Datum: 3 april
Tijdstip: 20 uur
Entree: Gratis, wel even aanmelden via deze link
Locatie: Bibliotheek Hengelo, Beursstraat
Lezing Marinus van Rooy: Oorlogsjaren in Hengelo
Op 3 april 1945 is Hengelo bevrijd na vijf bange oorlogsjaren. Veel is er al geschreven en verteld over de oorlog. Hengelo is twintig keer gebombardeerd. Er zijn veel slachtoffers gevallen; Joden werden opgespoord en weggevoerd. De belangrijkste gebeurtenissen die tussen 1939 en 1945 in Hengelo plaatsvonden, heeft Marinus van Rooy voor je op een rij gezet. Door middel van foto’s en een lezing wil hij je daarvan deelgenoot maken.
Datum: donderdag 3 april en dinsdag 8 april
Tijd: 14 uur
Locatie: Museum Hengelo, Beekstraat
Entree: € 5,- per persoon. Reserveren via info@museumhengelo.nl
Expositie Door de ogen van Sint Lambertus
In de Lambertusbasiliek is van 3 t/m 13 april de expositie 'Door de ogen van Sint Lambertus' te zien. Een compacte expositie over de April-meistakingen van 1943, de bombardementen en de bevrijding van Hengelo op 3 april 1945. De organisatie is in handen van Stichting Behoud Erfgoed Stork Hengelo.
Verbindende schakel is het beeld van Sint Lambertus, patroon van Hengelo. Sinds 1890 staat het boven de hoofdingang van de basiliek. Lambertus heeft alles gezien en meegemaakt: de opmarcherende Duitsers op 10 mei 1940, het eerste bombardement op 24 juni 1940, de wegvoering van Joodse medeburgers. Ongetwijfeld hoort hij hoe Duitse soldaten op 30 april en 1 mei 1943 schietend door Hengelo trekken om een einde te maken aan de April-meistakingen. Bij Stork begonnen, groeien ze uit tot de grootste volksopstand tegen de Duitsers in bezet Europa.
Op 6 en 7 oktober 1944 wankelt Lambertus op zijn voetstuk als het bommen regent. De wereld voor hem gaat ten onder, hij voelt, hoort en ruikt de angst. Driekwart jaar later kijkt hij toe als een Engelse tank zo ongeveer onder zijn voeten stilhoudt en de Hengeloërs juichend toestromen. Eindelijk weer vrij. Later neemt hij waar hoe de geschonden stad zich opricht en haar laatste dorpse trekken verwisselt voor een modern stedelijk aanzien.
Zo verbindt hij het verleden, met het heden en het heden met de toekomst.
Data: Donderdag 3 april 13 - 16 uur | Vrijdag 4 april 13 - 16 uur | Zaterdag 5 april 14 - 17 uur | Zondag 6 april 13 - 16 uur | Woensdag 9 april 13- 16 uur | Donderdag 10 april 13 - 16 uur | Vrijdag 11 april 13 - 16 uur | Zaterdag 12 april 14 - 17 uur | Zondag 13 april 13 - 16 uur
Locatie: Lambertusbasiliek
Bevrijdingsconcert Harmonieorkest VISION
Harmonieorkest VISION is een onderdeel van de Koninklijke Hengelose Muziekvereniging Eendracht-Excelsior, onder leiding van dirigent Remco van Viersen. Muziekvereniging Eendracht-Excelsior wil met dit concert de aandacht vestigen op o.a. WOII en de bevrijding van Hengelo. Met medewerking van Theatergroep Barst en violist Hrayr Ter-Sargsyan.
Datum: zondag 6 april
Tijdstip: 15 uur
Entree: gratis. Vrije gift wordt op prijs gesteld.
Locatie: Enschedesestraat 1 - Lambertusbasiliek
Herdenking April-meistakingen 1943
De April-meistakingen, ofwel de vergeten stakingen, waren de grootste uiting van massaal en geweldloos volksverzet in de door Duitsland bezette gebieden. Maar liefst 200.000 Nederlanders keerden zich tegen de bezetter. Met sprekers Friso Wielenga (historicus, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Münster, ook journalist voor Volkskrant en NRC) en burgemeester Sander Schelberg. Er is muziek van zangeres Esmé, namens Metropool. Na afloop koffie/thee in ondernemerscentrum H2 aan het Industrieplein.
Datum: dinsdag 29 april
Tijdstip: 14 uur
Entree: gratis
Locatie: Industrieplein, Hengelo
Nationale dodenherdenking 4 mei
Stille tocht en 2 minuten stilte
Om 19.40 uur start een Stille tocht vanaf het Bevrijderslaantje richting het herdenkingsmonument voor het stadhuis. Na 2 minuten stilte volgt de kranslegging.
Tijdstip: 19.40 uur
Locatie: start Bevrijdingslaantje naar monument voor stadhuis
Herdenkingsbijeenkomst Lambertusbasiliek
Na afloop van de Nationale dodenherdenking organiseert de Stichting Vredesbezinning 4 en 5 mei Hengelo een herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek. Met muziek en verhalen stilstaan bij de geschiedenis en de taak om vrede en verdraagzaamheid in deze tijd gestalte te blijven geven.
Met voordrachten van leerlingen van de Hengelose middelbare scholen en het Requiem van Fauré, uitgevoerd door Hengelose zangers met begeleiding van organist Maarten Wilmink onder leiding van dirigent Louis ten Vregelaar.
Tijdstip: 20.30 uur
Entree: gratis
Locatie: Enschedesestraat 1 - Lambertusbasiliek

Maandag 5 mei: Nationale Bevrijdingsdag
Liberty Tour Twente: Keep Them Rolling
In samenwerking met Keep Them Rolling trekken 200 oude legervoertuigen door 6 Twentse gemeenten. Diverse lokale fanfare-orkesten zijn aanwezig om e.e.a. muzikaal te omlijsten. De start is om 10.30 uur bij ROC de Gieterij aan de Industriestraat en de voertuigen vervolgen via het centrum en de Bornsestraat hun weg door Twente.
Als afsluiter van de tocht wordt het bevrijdingsvuur binnengebracht door lopers van gemeente Hengelo en atletiekvereniging MPM. Zij hebben de hele nacht een estafette gelopen van Wageningen naar Hengelo. Burgemeester Schelberg ontsteekt het vrijheidsvuur op het bordes.
Tijdstip: 10.30 uur
Entree: gratis
Route: Start ROC van Twente - Industriestraat – Esrein - Laan Hart van Zuid – Veloursstraat - Wolter ten Catestraat – Enschedesestraat - Burgemeester Jansenplein – Langestraat - Bornsestraat
Vrijheidslunch
Van 12.00-14.00 uur is er een Vrijheidslunch op het Burgemeester Jansenplein. Iedereen is welkom om samen te genieten van een heerlijk kopje Vrijheidssoep, belegde broodjes en muziek. Laten we vieren dat we in vrijheid leven!
Tijdstip: 12 tot 14 uur
Entree: gratis. Er is een maximum aantal plekken beschikbaar. Graag aanmelden via deze link
Locatie: Burg. Jansenplein, Hengelo
Vrijheidssoep
Vier samen vrijheid en verbondenheid is het thema op donderdag 5 mei 2025, wanneer we evenals voorgaande jaren iedereen uitnodigen om samen met ons de vrijheidssoep te nuttigen bij het Wapen van Hengelo. We willen dit doen met zoveel mogelijk Hengeloërs. Iedereen is welkom, van jong tot oud, van burgemeester tot vluchteling, want de vrijheidsmaaltijd eten we samen.
Er is een compacte expositie ingericht over de bevrijding van Hengelo, historicus Hans Morssinkhof houdt een voordracht over het thema en er is een interview met Elena. Zij is Oekraïense en helpt Oekraïense vluchtelingen. Vrede en vrijheid zijn nog steeds niet vanzelfsprekend in deze tijd en daarom is het belangrijk om hierover samen tijdens de maaltijd in gesprek te gaan.
Programma:
12.00 uur - Inloop en welkom.
12.15 uur - Voordracht Hans Morssinkhof
12.30 uur - Serveren vrijheidssoep
13.15 uur - Interview Elena
14.00 uur - Einde
Vrijheidsconcert: It’s All About Freedom Orkest Koninklijke Luchtmacht
We sluiten de activiteiten rondom 80 jaar herdenking af met het concert It's All About Freedom van het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Dit concert is op donderdag 22 mei om 20.00 uur in de Schouwburg Hengelo. Het Orkest Koninklijke Luchtmacht en zangeres Anneke van Giersbergen zetten de spotlight op vrijheid in al zijn facetten met verhalen en muziek van toen en nu. Het belooft een onvergetelijke avond vol emotie, geschiedenis en verbinding te worden.
Datum: donderdag 22 mei
Tijdstip: 20 tot 23 uur
Entree: € 8,00 per persoon inclusief pauzedrankje. Kaartverkoop via Schouwburg Hengelo.
Locatie: Schouwburg Hengelo, Beursstraat 44