Blog

Rondje Oele

Een fijne wandeling is altijd een goed idee. In en rond Hengelo zijn er veel mooie wandelroutes. Zoals het Rondje Oele.

Terug naar overzicht
watermolen Oele in de sneeuw

Landelijke omgeving

Onder de rook van Hengelo liggen Beckum en Oele. Een omgeving waar meertjes, bossen en weilanden en heidevelden elkaar afwisselen. Waar je uitgebreid kunt wandelen, fietsen en mountainbiken. Een ideale omgeving om tot rust te komen. De wandelroute start vanaf het rustpunt Erve Geurts (Geurdsweg 20) en voert je 4,6 km door de mooie landelijke omgeving van Oele. Onderweg wandel je langs historische boerderijen, verschillende rijksmonumenten en natuurlijk de watermolen.

Watermolen in Oele

Watermolen Oele

Sinds 1334 bevindt zich in Oele een watermolen (Er zijn verschillende naamvariaties, de molen staat bekend als Oldemeule, Oldenmeulen, Oelemöle, Oeler mölle, Oelemolen, Oelermolen, Oeler watermolen, watermolen Oele). De watermolen staat bij de stuw die ooit de grachten van de vroegere havezate Oldemeule op peil hield. De eerste bekende eigenaren waren de graven van Bentheim, zij gaven de molen, de ‘Ole Mole’, uit als leengoed. Oorspronkelijk bestond de Oelermolen uit twee molenhuizen: een korenmolen op de rechteroever en een oliemolen op de linker. Nu staat alleen de korenmolen er nog, de oliemolen verdween omstreeks 1900. Meer over de watermolen in Oele lees je hier.

In de maanden april t/m oktober kan je elke eerste en derde zondagmiddag van de maand binnenkijken in de molen. Ook kan je dan molenaars aan het werk zien.

Route

Download de wandelroute en ga op pad! Maak je onderweg mooie foto's? Deel deze dan met ons op Instagram met #uitinhengelo.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.