Kinderen & Familie

Tuindorpbad Hengelo

Terug naar overzicht
Tuindorpbad Hengelo
Adres Tuindorpbad Hengelo
Vijverlaan 63
7553 CD Hengelo

Tuindorpbad

Het Tuindorpbad is een super gezellig, kindvriendelijk en sfeervol buitenbad dat ligt in de mooiste wijk van Hengelo! Het bad heeft een zandstrand en drijfvlotten waar jongeren elkaar ontmoeten en is uitermate geschikt voor de hele familie. Dit is nog het enige natuurbad van Hengelo en omgeving. Ook is het de oudste van Nederland (1923)

Het Tuindorpbad heeft door opwellend grondwater een natuurlijke reinigende verversing, waardoor het geen chemische reinigingsmiddelen bevat en ook geen last heeft van blauwalg. Jaarlijks wordt het bad beheerd door vrijwilligers van de stichting Beheer en Exploitatie Tuindorpbad en staat het onder deskundig toezicht van vier gediplomeerde badjuffen.

Openingstijden 2021

Door de week van 10.00 tot 11.30 en van 14.00 tot 18.00 uur *.
In het weekend van 10.00 tot 17.00 uur *.

Op dinsdag- en donderdag avondzwemmen van 18.00 tot 19.30 uur.

* Indien de temperatuur van het water 18 graden is!

Historie

Het bad vind je in de wijk Tuindorp aan de zuidkant van de metaalstad Hengelo. Het natuurbad is gesitueerd in een voormalige zandafgraving ten behoeve van woningbouw van het Tuindorp uit de twintiger jaren. Jaarlijkse controle van het zwemwater toont aan dat vanwege de kwaliteit van het zwemwater het Tuindorpbad gerekend mag worden tot een van Overijssels schoonste natuurbaden.

Door zandafgraving ten behoeve van de bouw van het Tuindorp ‘t Lansink ontstond een grote vijver. Op verzoek van de bewoners werd in die vijver een bad- en zweminrichting gerealiseerd. De opstallen werden ontworpen door A.K. Beudt, een van de architecten van Tuindorp ‘t Lansink. Architect Beudt vestigde zich ook in het hart van ’t Lansink, aan de C.T. Storkstraat. Bewoners en bedrijven brachten het geld bijeen om de bouw te realiseren. In het voorjaar van 1923 werd het bad in gebruik genomen. De gemeente Hengelo kwam in 1959 met plannen voor de bouw van een modern zwembad in de buurt van het Tuindorpbad. Deze plannen gingen echter in de ijskast om er in 1968 weer uit te komen in de vorm van een combibad in Hengelo Noord. Deze plannen werden gerealiseerd. Aan dit nieuwe bad verloor het Tuindorpbad veel klandizie.

In 1972 ging het Tuindorpbad over in handen van de gemeente, maar de Stichting bestaande uit wijkbewoners namen de exploitatie op zich omdat de gemeente het bad overnam zonder de verplichting tot exploitatie. In 1977 ontstond een vriendenkring die hand- en spandiensten verleent om zo de exploitatielast te verlichten. Het zwembad bleef open omdat het nog steeds aantrekkingskracht had voor de bewoners in de directe omgeving van het bad. Belangrijker wellicht was, dat het bad een goede sociale functie vervulde. In 1978 kwam ook de exploitatie van het bad in handen van de gemeente Hengelo.

Wandelen

Meer zien van Tuindorp? Loop dan de wandelroute Tuindorp Hengelo. Je vindt de route hier.

Openingstijden (als badwater boven de 18 graden is

Maandag t/m vrijdag 10.00 - 18.00 uur
Zaterdag & zondag 10.00 - 17.00 uur

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.