Wandelen & Fietsen

Wandelroute Tuindorp Hengelo

Terug naar overzicht
Tuindorp Lansink Hengelo
Adres Tuindorp 't Lansink
C.T. Storkstraat
7553 AP Hengelo

Wandelroute Tuindorp Hengelo

Haal de route op bij het Toeristisch Informatie Punt of download de Tuindorproute meteen.

Geschiedenis

De Tuindorproute brengt je in een prachtig stukje Hengelo; de wijk Tuindorp ’t Lansink. Als één van de eerste fabrikanten in Nederland vond Charles Theodorus (C.T) Stork dat zijn verantwoordelijkheid verder ging dan alleen ondernemen. Al in 1867 stichtte hij de ‘Hengelosche Bouwvereniging’ en gaf hiermee de aanzet tot het denken over goede arbeiderswoningen. Het waren zijn zoons, en met name Coenrad Frederik Stork (C.F.), die het plan in 1910 ten uitvoer brachten.

De inspiratie voor het tuindorp ontleenden de gebroeders Stork aan voorbeelden in Engeland. Het moest een wijk worden met verschillende woningtypen, grote tuinen en openbare parkjes. Door variatie van duurdere en goedkopere woningen kon de wijk een afspiegeling van de fabrieksbevolking worden. Arbeiders, bazen, ingenieurs en klerken, tezamen de Storkfamilie vormend, zouden kriskras door elkaar wonen. Het kapitaal voor de wijk werd bijeengebracht door de firma’s Stork, Dikkers & Co en de Nederlandse Katoen Spinnerij.

Karel Muller

De Amsterdamse architect Karel Muller maakte het ontwerp voor het tuindorp. Na de aankoop van de grond waarop boerderij ‘Het Lansink’ gelegen was, kon vrijwel aansluitend aan de fabrieksterreinen van Stork en Dikkers met de bouw worden begonnen. De opzet van het tuindorp voorzag in alle voor een dergelijke wijk noodzakelijke voorzieningen. Sinds 2003 is Tuindorp ’t Lansink een beschermd stads- en dorpsgezicht.

Meer routes

We hebben nog veel meer leuke wandelroutes. Zoals de Stadswandeling, Rondje Oele en de natuur- en wandelroute Weusthag. Op de pagina Wandelen & Fietsen vind je alle routes.


De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.