Datum wo 04 mei Locatie Lambertusbasiliek
Enschedesestraat 1
7551 EE Hengelo

4 mei Herdenkingsbijeenkomst

Op donderdag 5 mei vieren wij Nationale Bevrijdingsdag. Op de vooravond daarvan, op woensdag 4 mei, worden ook in Hengelo de slachtoffers herdacht die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Daarom wordt om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Bij het herdenkingsmonument voor het stadhuis worden kransen gelegd.

Stille tocht

Woensdag 4 mei om 19.40 uur vertrekt de stille tocht vanaf het Bevrijderslaantje ter hoogte van het monument ‘Dank aan onze bevrijders’. Het tamboerkorps Liberation loopt voorop en roffelt de dodenmars. We lopen via de Langestraat naar het herdenkingsmonument voor het stadhuis op het Burgemeester Jansenplein. De Koninklijke Hengelose muziekvereniging Eendracht-Excelsior speelt gepaste muziek. Na het blazen van de Taptoe worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens legt het gemeentebestuur een krans, waarna muziekvereniging Eendracht-Excelsior twee coupletten van het Wilhelmus speelt. Daarna is er voor andere mensen en organisaties gelegenheid tot het leggen van bloemen en kransen bij het herdenkingsmonument.

Herdenkingsbijeenkomst

Aansluitend rond 20.25 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek, georganiseerd door de Stichting 4 mei Herdenkingsbijeenkomst Hengelo. Het jaarthema voor 2022 is ‘Vrijheid in Verbondenheid’. Leerlingen van Oyfo Kunstenschool Hengelo zorgen voor de muzikale omlijsting. Spreekster is Minka Nijhuis, freelance journaliste en auteur in conflictgebieden en moeilijk toegankelijke landen waaronder Syrië, Irak, Afghanistan, Birma/Myanmar en andere landen in Zuidoost-Azië. Burgemeester Sander Schelberg zal een welkomstwoord uitspreken. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om bij de herdenkingsbijeenkomst in de Lambertusbasiliek aanwezig te zijn.

Programma herdenkingsbijeenkomst

De heer Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, spreekt een welkomstwoord.

Minka Nijhuis
Daarnaast is er dit jaar een bijzondere gastspreker: Minka Nijhuis, sinds 1990 werkzaam als freelance journalist en auteur. Zij schrijft voor NRC Handelsblad, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Wordt Vervolgd, MO en diverse andere tijdschriften. Ze levert ook bijdragen voor radio- en tv- programma’s.

C.T. Storkcollege
Twee studenten van het C.T. Storkcollege dragen een door henzelf geschreven gedicht voor.

Oyfo Kunstenschool
De muzikale invulling wordt verzorgd door leerlingen van Oyfo Kunstenschool Hengelo. Bij binnenkomst van de Lambertusbasiliek speelt een fagot-ensemble, met pianobegeleiding. Zij verzorgen ook tijdens de bijeenkomst een aantal muzikale intermezzo’s. Een leerlinge van Oyfo Kunstenschool brengt een tweetal liederen ten gehore, met pianobegeleiding. Verder is er een muzikaal intermezzo door een trompet-ensemble, dat ook de samenzang van het afsluitende Wilhelmus begeleidt.


Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Gratis toegankelijk

Wist u dat uw browser verouderd is?

Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

Upgrade hier uw browser
Ga verder op eigen risico

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.