BiebCollege: De eeuw van de emancipatie

Terug naar overzicht
BiebCollege: De eeuw van de emancipatie
Datum di 30 jan. Locatie Bibliotheek
Beursstraat 34
7551HV Hengelo

BiebCollege: De eeuw van de emancipatie

"In geen enkele eeuw veranderde de rol van man-vrouw zijn zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal."

Betsy is geboren in Nederland, 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer.

Omwenteling van de eeuw

In het nieuwe boek, De omwenteling of de eeuw van de vrouw, schetst meesterverteller Suzanna Jansen, de afgelopen eeuw van de vrouw. In haar persoonlijke, meeslepende stijl legt Suzanna in De omwenteling de anatomie bloot van de tergend trage, maar niet te stuiten omwenteling van de emancipatie. En ze toont dat de genderverhoudingen van onze tijd hierin hun wortels hebben. Suzanna Jansen weet in De omwenteling als geen ander met een klein verhaal een grote geschiedenis te vertellen.

Verhaal van ondergeschiktheid

In het BiebCollege van januari neemt Suzanna je mee in het verhaal van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf. Ze vertelt hoe vrouwen leefden binnen de magrges van ondergeschiktheid en dienstbaarheid. Ze haakt ook in op hoe de strijd verliep om te worden behandeld als een gewoon mens. Betsy ontdekt dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlengen en op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen-Dingemans daarom een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Suzanna, haar dochter, weet nu: Mijn moeder sluit zich aan bij de vrouwenbeweging.

Kom naar het BiebCollege en laat je meenemen door honderdjaar vrouwenemancipatie en wat van deze man-vrouw verhouding nog steeds merkbaar is nu.

BiebCollege

Acht keer per jaar is er een BiebCollege in Bibliotheek Hengelo met steeds een maatschappelijk relevant onderwerp. Verwacht elke keer een frisse en bevragende kijk op een maatschappelijk relevant en actueel onderwerp. Maxim Februari, Mirjam Kaijer, Herman Pleij en Fokke Obema waren eerder al te gast.

Aanmelden

Kaarten koop je via de website van Bibliotheek Twente. Een kaart voor bibliotheekleden kost €7,50 en is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop, als je geen lid bent van de Bibliotheek ben je ook van harte welkom, een kaartje kost dan €10,-. De inloop is vanaf 19:30, het BiebCollege start om 20:00.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

bibliotheekhengelo.nl

Prijzen

Leden € 7,50
Niet-leden € 10,00

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.