Biebcollege - Van verhalenmachine tot ChatGPT

Terug naar overzicht
Biebcollege - Van verhalenmachine tot ChatGPT
Datum di 28 nov. Locatie Bibliotheek Hengelo
Beursstraat 34
7551 HV Hengelo

Biebcollege - Van verhalenmachine tot ChatGPT

"ChatGPT wil je mijn afstudeerverslag schrijven?"

Er is de afgelopen tijd heel wat te doen geweest rond het taalmodel ChatGPT van het Amerikaanse bedrijf OpenAI, dat op verzoek schijnbaar perfecte teksten kan produceren. Studenten nemen gretig aftrek van dit kunstje voor het schrijven van verslagen, maar mensen die schrijven voor hun brood of voor hun plezier maken zich zorgen of ze overbodig worden gemaakt door de computer.

Zijn taalmodellen creatief?

Kán een computer echt creatief zijn? Er zijn in het verleden al veel pogingen gedaan om computers verhalen te laten schrijven, op verschillende manieren en met wisselend succes. Er is in de loop van de tijd heel wat veranderd, wat maakt ChatGPT nu zo anders dan zijn voorgangers? Wat zijn de mogelijkheden en de beperkingen van deze taalmodellen? En hoeven we in de toekomst zelf nog iets te schrijven?

In dit Biebcollege maken we een reis door de geschiedenis om de ontwikkelingen van verhalen schrijvende computers te bekijken.

Mariët Theune

Mariët Theune is universitair docent bij de Universiteit Twente en doet sinds eind jaren negentig onderzoek naar het produceren van menselijke taal door computers. Mariët neemt je op een laagdrempelige manier mee door de geschiedenis en de ontwikkelingen van ChatGPT en andere AI gestuurde taalmodellen.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Meer informatie

bibliotheekhengelo.nl

Prijzen

Leden € 7,50
Niet-leden € 10,00

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.