BiebCollege: Weg met die stress!

Terug naar overzicht
Datum di 26 mrt. Locatie Bibliotheek Hengelo
Beurrstraat 34
7551HV Hengelo

BiebCollege: Weg met die stress!

Wat kunnen filosofen ons leren over het omgaan met stress?

We hebben volle agenda’s, zijn overprikkeld, piekeren en lijden onder stress. Het is een fascinerend onderwerp om eens goed over na te denken. Is het iets wat in ons zit of wordt het ons aangedaan? En hoe kunnen we ons ertegen verweren? Ook in de filosofie (of misschien wel juist in de filosofie) zie je dat hier stevig over is nagedacht. Met welke inzichten kunnen wij ons voordeel doen?

Tijdens dit filosofische BiebCollege krijg je tal van filosofische inzichten die je handvatten aanreiken om je balans te bewaken.

Van Nietzsche tot Epicurus

Wat zeggen filosofen over keuzestress, innerlijke rust en emoties die dat laatste verstoren? Willen we naar ‘de windstilte van de ziel’ zoals Nietzsche ons die voorhoudt of zijn we juist gebaat bij de inzichten van de stoïcijnen die ons zelfs oefeningen aanreiken om ons tegen de buitenwereld te beschermen? Ook met de inzichten van Epicurus kunnen we ons voordeel doen.

Jacqueline Duurland

Jacqueline Duurland is filosoof en schrijver. Zij schreef voor diverse bladen en publiceerde in 2022 haar boek Vinosofie bij Boom. Als filosoof richtte zij in Haarlem de Filosofiefabriek op. Zij geeft cursussen, collegereeksen en lezingen voor uiteenlopende doelgroepen. Het is haar missie om filosofische inzichten helder en met humor over het voetlicht te brengen.

Na de lezing is er alle mogelijkheid om van gedachten te wisselen over hoe we stress de baas worden.

Maand van de Filosofie

April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie.

In dit kader verschijnt er elk jaar tevens een nieuw filosofisch essay en een filosofisch kinderboek. De Socratesbeker wordt uitgereikt aan het meest prikkelende filosofieboek van het afgelopen jaar, eens in de twee jaar worden een nieuwe Denker des Vaderlands en jaarlijks De Jonge Denkers uitgeroepen.

Lees meer op www.maandvandefilosofie.nl

BiebCollege

Acht keer per jaar is er een BiebCollege in Bibliotheek Hengelo met steeds een maatschappelijk relevant onderwerp. Verwacht elke keer een frisse en bevragende kijk op een maatschappelijk relevant en actueel onderwerp. Maxim Februari, Mirjam Kaijer, Herman Pleij en Fokke Obema waren eerder al te gast.

Aanmelden

Op Bibliotheektwente.nl/activiteiten kun je jouw kaarten kopen. Een kaart voor bibliotheekleden kost €7,50 en is inclusief koffie/thee en een drankje na afloop, als je geen lid bent van de Bibliotheek ben je ook van harte welkom, een kaartje kost dan €10,-. De inloop is vanaf 19:30, het BiebCollege start om 20:00 tot 21:00, daarna is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje.

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Leden € 7,50
Niet-leden € 10,00

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.