Datum wo 10 apr. Locatie Museum Hengelo
Beekstraat
Hengelo

Film: Wij gaan staken

De film ‘WIJ GAAN STAKEN’ is een film rondom de April/Mei stakingen 1943 en nog altijd voorveel personen een herkenning. De documentaire bestaat uit twee delen.

In het eerste deel (36 minuten) een interview met oud-burgemeester Frank Kerckhaert over de bombardementen in Hengelo, gevolgd door amateurbeelden over het dagelijks leven in Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding in april 1945 en de viering van Hengelo Herrezen in 1958.

Ook beelden over de herdenking in 2018 van de April/Meistaking. In twee lezingen wordt teruggekeken op de organisatie en impact van de staking. Tenslotte in dit eerste deel een interview met Bita Röhl, kleindochter van F.M. Loep. Loep was destijds manager bij Stork. Hem werd door de Duitsers verweten dat hij passief reageerde op het uitbreken van de staking, en om die reden werd gefusilleerd.

In het tweede deel (52 minuten) van de documentaire heeft journalist Maartje van Weegen vijftig jaar na het uitbreken van de staking in één van de fabriekshallen van Stork een gesprek met vier personen die direct bij de stakingen in 1943 betrokken waren; Femy Hoogeboom – Efftink (telefoniste bij Stork), Johannes Ballinga, Piet Jonker en Dirk Bakker. De stakingen zijn ook wel bekend als de Melkstaking in Noord-Nederland en de Mijnstaking in het zuiden van Nederland.

Tenslotte is de film ’Wally van Haal, bankier en verzetsleider’ te zien over het verzetswerk dat betaald moest worden. De film toont hoe en door wie dat werd georganiseerd.

Kaarten reserveren via info@museumhengelo.nl

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.