Kunst & Cultuur, Beeldende kunst

Groepsexpositie Twentse Realisten

Terug naar overzicht
groepsexpositie De Möllerwerf
Datum za 06 jul. t/m zo 14 jul. Locatie De Möllerwerf
Oude Boekeloseweg 33e
7553 DS Hengelo

Openingstijden:

Za 6 en zo 7 juli 13.00 – 21.00 uur
Ma 8 t/m vr 12 juli 15.00 – 21.00 uur
Za 13 juli 13.00 – 21.00 uur
Zo 14 juli 13.00 – 17.00 uur

Groepsexpositie Twentse Realisten bij De Möllerwerf

Niet eerder zag je op één plek zoveel figuratieve schilderijen van Twentse bodem. Twentse Realisten, het schilderscollectief dat in 2023 werd opgericht, presenteert deze zomer een omvangrijke groepsexpositie. Kunstbroedplaats De Möllerwerf wordt voor deze gelegenheid omgetoverd tot een heuse galerie. Van portretten tot landschappen en stillevens: toeschouwers zullen ervaren hoe onuitputtelijk de werkelijkheid als inspiratiebron is. Ze krijgen werken te zien van maar liefst negen schilders, die hun figuratieve overtuiging delen en tegelijkertijd allemaal een unieke eigen stijl hebben ontwikkeld. Individueel namen de schilders al deel aan diverse exposities, en een van de leden won zelfs een editie van Sterren op het doek. Van 6 tot en met 14 juli zetten kunstliefhebbers koers naar Hengelo.

Bryan Rietman en Mark de Kok

Het is alweer twaalf jaar geleden dat groepslid Bryan Rietman afstudeerde aan de Klassieke Academie in Groningen. Nu is hij samen met Mark de Kok, die vorig jaar afstudeerde aan dezelfde academie, medeverantwoordelijk voor de inrichting van de expositie die begin juli bij De Möllerwerf te zien zal zijn. Bryan noemt die verantwoordelijkheid bijzonder: "Twaalf jaar geleden had ik niet gedacht dat ik hier in Twente zo'n grote expositie van figuratieve kunstwerken zelf zou helpen inrichten. Lange tijd voerde hier in de regio de conceptuele kunst de boventoon. Maar nu zie je dat steeds meer mensen weer geïnteresseerd zijn in figuratieve kunst gemaakt naar waarneming."

Sterren op het doek

Het is iets wat collega Renske Schilt kan beamen. Als het nieuwste lid van de Twentse Realisten, heeft ze het op z'n zachtst gezegd druk. Met haar realistische portret van Johanna ter Steege won ze een editie van Sterren op het Doek. Daarna volgden al snel diverse portretopdrachten. Op dit moment wordt een landschap dat ze schilderde nog geëxposeerd in De Museumfabriek bij de tentoonstelling Nieuwe Twentse Meesters. Heeft deze nieuwe meester dan nog wel tijd voor De Möllerwerf? "Oh ja hoor," zegt Renske lachend. "Hier máák ik tijd voor. Je hebt het echt over vele tientallen schilderijen die we bij elkaar brengen. Van negen Twentse schilders die geloven in dezelfde principes. Hoe bijzonder is dát?"

Acht meter breed

Wie deze zomer naar De Möllerwerf komt, kan er ook voor kiezen om een schilderij aan te schaffen. De schilders bieden een groot deel van hun werken namelijk te koop aan. Iedere dag van de tentoonstelling zal er minimaal één Twentse Realist aanwezig zijn om vragen te beantwoorden en een oogje in het zeil te houden. Maar voor het zover is leeft de groep eerst toe naar de vernissage op 5 juli. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: luchtvaartschilder Henk Uitslag, een van de twee oprichters van Twentse Realisten, zal voor het eerst zijn acht meter brede, monumentale schilderij 'De Groote Oorlog Verbeeld' in onze regio tentoonstellen. Of ook dát doek te koop is? "Wie heeft daar nou ruimte voor?" grapt Henk. "Op dit moment heb ik vooral heel veel zin om al die schilderijen van mijn collega's, met wie ik regelmatig met ezel en al het Twentse landschap in trek, bij elkaar te zien." We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat Henk een schíldersezel bedoelt. Komt dat zien bij De Möllerwerf van 6 tot en met 14 juli.

Info

Twentse Realisten bestaat uit oud-studenten van de Klassieke Academie in Groningen Bryan Rietman, Mark de Kok, Maarten Dalstra en Eveline Lugard, luchtvaartschilder Henk Uitslag, oud-stadsdichters Jos Eertink (Enschede) en Wouter Munsterman (Hengelo), winnares van Sterren op het Doek Renske Schilt, en Cihan Gerçek, die op zijn zevende de tweede prijs won bij een nationale schilderwedstrijd in Turkije.

Meer info: www.twentserealisten.art
E-mail: info@twentserealisten.art

https://mollerwerf.074pk.nl

Delen
  • Facebook
  • Mail
  • LinkedIn
  • Twitter
  • Pinterest
Zet in agenda Routebeschrijving

Prijzen

Toegang gratis.

De allerleukste tips voor uitjes in Hengelo ontvangen?

Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief! Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de laatste nieuwtjes en de leukste tips.